Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Koha: Novinari na KiM rizikuju život
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 06. 2013.

Izvor: B92, Beta

Koha: Novinari na KiM rizikuju život

Priština -- Glavni urednik lista Koha ditore Bajrami ocenio da je situacija po pitanju slobode medija na Kosovu sve lošija i da su novinari izloženi raznim pritiscima.

 

Svoju kritiku medijske situacije na Kosovu glavni urednik kosovskog lista Koha ditore Argon Bajrami je izneo u otvorenom pismu evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu, objavljenom na sajtu EU obzerver, povodom današnjeg skupa o slobodi medija na Zapadnom Balkanu u Briselu "Spik ap", na kojem i on učestvuje.

Bajrami je podsetio da je pre dve godine, kada je održan prvi skup "Spik ap", rekao da se novinari na Kosovu suočavaju s ozbiljnim političkim i finansijskim pritiskom i da postoje pokušaji "veoma važnih osoba" da naruše nezavisnost medija.

"Rekao sam da smo bombardovani pretnjama, pokušajima podmićivanja i iznuđivanja njihovih poslovnih saradnika", podsetio je Bajrami i dodao da istraživački novinari koji pišu o korupciji rizikuju svoje živote.

"Govorili smo o neuspehu moje vlade da neguje demokratiju, o slabim institucijama kojima upravljaju njihovi klijenti i o socijalnoj nepravdi koju olakšava nedostatak vladavine prava", napisao je Bajrami.

Ali dve godine kasnije, istakao je, situacija je još lošija.

Medijski regulatori, umesto da su neutralni, rade po nalogu političara, sloboda medija u regionu opada, ne kažnjavaju se ljudi koji uznemiravaju novinare, ocenio je Bajrami.

"Iz mog ličnog iskustva, postoji čak kompanija iz države članice EU koja se oseća slobodno da preti mom osoblju na Kosovu", rekao je Bajrami.

Ukazao je i na ekonomske snage koje "ubijaju nezavisnost medija". "Ako se ovaj trend nastavi, za nekoliko godina ćete videti da će opstati samo oni listovi ili emiteri koji su lojalni vladajućoj eliti ili velikim biznismenima", upozorio je Bajrami.

"U međuvremenu, naši najviši političari nastavljaju da dolaze u Brisel. Vi se i dalje rukujete s njima i smeštite na fotografijama. Žao mi je, ali vi ih ne činite boljim demokratama, već im dozvoljavate da se provuku", rekao je Bajrami.

Ocenivši da Evropska komisija ima "moćan arsenal političkih i finansijskih instrumenata" da poboljša situaciju, Bajrami je izrazio nadu da Brisel može da pomogne da se na Kosovu očuva sloboda govora.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi