Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Tabloidizacija krši ljudska prava"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 06. 2013.

Izvor: B92, Tanjug

"Tabloidizacija krši ljudska prava"

Tabloidizacija medijskog prostora Srbije krši ljudska prava, urušava vladavinu prava, devalvira borbu protiv korupcije, upozorio zaštitnik građana Janković.

Janković je u razgovoru za Tanjug ukazao takodje da za to nisu krivi tabloidi, već pojedinci unutar institucija.

"Ovo više nije pitanje dobrog ukusa. Zahuktala tabloidizacija Srbije sada već predstavlja kršenje ljudskih prava, rušenje institucija, devalvira sve napore u borbi protiv korupcije i stavlja pod znak pitanja ono što pokušavamo institucionalno da uradimo u Srbiji", istakao je zaštitnik građana Saša Janković.

Prema njegovim rečima, pretpostavka nevinosti se gubi, procedure i pojedinci po državnim organima se povijaju pod interesima toga da li neka afera treba da se rasplamsa ili da se ugasi, a gradjanima se plasira gomila inofrmacija i dezinformacija, odnosno laži, polulaži i poluistina.

"Pretpostavljam da onima koji zaista jesu sa one strane zakona to odgovara, jer danas se više ne zna ko je kriv, ko je prav, ko će sutra da osvane kao najveći kriminalac, a ko kao najveći heroj", naveo je Janković.

Zaštitnik građana smatra da tabloidi nisu krivi za to, već pojedinci unutar institucija, koji poseduju informacije koje mogu biti interesantne tabloidima.

Kako dodaje, oni koriste tabloide i netransparentnu i neuređenu i etički i normativno medijsku sliku u Srbiji kako bi ostvarili svoje ciljeve, nespremni da planove, politike, programe, rešenja i ideje sprovode institucionalno, javno, otvoreno i transparentno.

"Njih vidim kao osnovni problem... I naravno, oni danas, kao i oni pre njih misle da će oružje kojim se služe biti zauvek u njihovim rukama. Neće, sigurno će preći u ruke njihovih protivnika, pa će i oni biti tučeni istim tim oružjem, a u svemu tome svi mi gubimo", napomenuo je Janković i ukazao da gradjani više nemaju poverenja ili ne stiču poverenje u institucije.

"Građani više ne čitaju presude, već novinske naslove, gledaju fotografije za koje ne znaju da li su montirane ili istinite i sve počinje da dobija oblike jednog rijaliti šoua u kome smo mi zamorčad, a to nikako nije dobro", istakao je zaštitnik građana.

Prema njegovim rečima, onog momenta kada se plan, politika i zamisao ne sprovode transparentno, kada se ide ne preko institucija, nego preko "zaobilaznih metoda", tada i taj plan, politika i to rešenje, ma koliko možda bili dobri, gube suštinu i postaju više štetni nego korisni.

Janković napominje da ne raspolaže ni ovlašćenjima, niti načinima da utvrdi ko iz organa vlasti "zloupotrebljava" medijski prostor.

"Moj posao je da kontrolišem rad organa vlasti, a ne medija. Mediji ili deo medija dobijaju te informacije ili poluinformacije, nekada tačne, nekada netačne, iz organa vlasti, ali nije zaštitnik gradjana opremljen niti ovlašćenjima, niti načinima da utvrdi ko je to ko iz organa vlasti zloupotrebljava medijski prostor", objasnio je Janković.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

23.06.

2013.

Ljubisa [neregistrovani] u 08:25

Tabloidizacija i lopovizacija

Ne bih se mnogo brinuo o lazima i poluistimama koji se objavljuju u medijima. One se u najvecem broju slucajeva i prepoznaju. Ako se sumnje ne bi iznosile to bi oslabilo borbu protiv lopovluka, a to nas kao drustvo najvise slabi i unistava. A i ova hapsenja koja se vrse ovih dana nece nista vredeti ako nema sledecih rezultata:
- sudski dokaz da je izvrsen lopovluk, i
- povracaj ukradene imovine u najvecem mogucem stepenu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi