Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Snouden traži azil od Islanda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2013.

Izvor: Blic, FoNet, Tanjug

Snouden traži azil od Islanda

Bivši službenik Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvard Snouden, koji je medijima dao informacije da američke bezbednosne agencije špijuniraju internet i telefonske komunikacije širom sveta, preko posrednika je zatražio politički azil u Islandu, ali će, prema prvim informacijama, to biti teško izvodljivo, zbog toga što se ne nalazi u toj državi.

Predstavnik za medije Vikiliksa u Islandu Kristin Hrafson izjavio je juče da ga je 12. juna kontaktirao Snoudenov izaslanik.

Dao mi je poruku u kojoj me Snouden moli da u njegovo ime stupim u kontakt sa predstavnicima Vlade Islanda i prenesem im njegov zahtev za dobijanje azila, rekao je Hrafson.

Vlada Islanda je potvrdila tu informaciju, ali za sada nije dogovoren sastanak sa Hrafsonom, koji se pismeno obratio premijeru Sigmunduru Gungaugsonu i ministarki unutrašnjih poslova Hani Birni Kristjansdotir.

Ni premijer, ni ministarka nisu mi odgovorii, iako znaju povodom čega sam tražio sastanak, rekao je Hrafson, kome je posredno stavljeno do znanja da, prema zakonu, politički azi može da traži samo osoba koja se nalazi na teritoriji Islanda.

Snouden je pre nekoliko dana rekao da je iz Sjedinjenih Američkih Država pobegao u Hong Kong, a ne u Island zbog toga što se plašio da bi Amerikanci političkim pritiskom pre mogli da uplaše čelnike Islanda, nego Kine.

 Zvaničnici strahuju da Snouden nije sam delovao

Američki zvaničnici strahuju da bi Edvard Snouden mogao da izađe sa novim podacima, kao i da možda nije samo on uključen u čitav slučaj.
Republikanski kongresmen Majk Rodžers, koji predsedava Komitetom za obaveštajne poslove, rekao je da je sve što iznosi Snouden "opasno" za zemlju.
- Pomalo smo nervozni, jer ono što je izneo, prevazilazi njegove mogućnosti. Interesuje nas kako je uspeo da do svega dođe, i da li mu je u tome neko pomogao - rekao je Rodžers.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi