Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Packe EK zbog Medijske strategije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2013.

Autor: B92, Danas

Packe EK zbog Medijske strategije?

Beograd -- Evropska komisija bi trebalo da objavi i vanredni izveštaj koji će se odnositi isključivo na probleme s primenom Medijske strategije, saznaje Danas.

Kako piše list Danas, Evropska komisija bi trebalo da, pre redovnog godišnjeg izveštaja o napretku Srbije u procesu evrointegracija u oktobru, objavi i vanredni izveštaj koji će se odnositi isključivo na probleme s primenom Medijske strategije, koju je Vlada Srbije usvojila na jesen 2011. godine.

Prema nezvaničnim informacijama, u izveštaju, koji bi mogao da se očekuje u septembru, biće izneta kritika nadležnih u Srbiji zbog toga što nije implementirana Medijska strategija, odnosno jer nisu ispunjeni rokovi iz državnog akcionog plana.

Ovom strategijom predviđeni su rokovi od najviše 18 meseci za utvrđivanje predloga novih zakona o javnom informisanju, elektronskim medijima, javnim servisima, medijskom vlasništvu, kao i predlog regulative koja će rešiti status državne agencije Tanjug.

U dokumentu, koji predviđa i usklađivanje medijske regulative sa standardima EU, naglašeno je da je osnovni izvor finansiranja javnih servisa pretplata, kao i da treba formirati šest regionalnih javnih servisa.

Uprkos tome, Ministarstvo kulture i informisanja i čelni ljudi Vlade Srbije nedavno su najavili da se pretplata ukida od jeseni, dok se regionalni javni servisi ne pominju u Nacrtu zakona o javnom informisanju, kao ni u radnoj verziji predloga zakona o elektronskim medijima u koji je Danas imao uvid.

Medijska strategija, podsetimo, za koju su osnov bili studija i preporuke eksperata EU, pisana je u više navrata, promenjeno je nekoliko radnih grupa, javna rasprava i usvajanje odlagani su više puta.

Napokon je usvojena na telefonskoj sednici Vlade početkom oktobra 2011, što je bio poslednji rok i jedan od uslova za pozitivno mišljenje EU o dobijanju status kandidata.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer nedavno je podsetio da je EU podržala Medijsku strategiju odvojivši 1,2 miliona evra za njenu primenu, koja više ne sme da se odlaže. "Pozicija EU po ovom pitanju je veoma jasna", istakao je Dežer.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

19.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:12

Odnos medijske strategije i medijskih zakona

U Pojmovniku Narodne skupštine nize navedeni izrazi imaju sledeca znacenja:
"Strategija" je planski akt najšireg opsega koji sadrži analizu postojećeg stanja i vremenski oročen plan akcije za postizanje određenih ciljeva. Prema opsegu vremena predviđenog za njihovo ostvarivanje, strategije se dele na karatkoročne, srednjeročne i dugoročne.
"Zakon" je pisani opšti pravni akt slabije pravne snage od Ustava, koji donosi Narodna skupština, po posebnom postupku. Izuzetno, zakon može biti potvrđen na referendumu. Tada ga zajednički donose Narodna skupština i građani. Ovim pravnim aktom, koji je glavni proizvod skupštinske aktivnosti, uređuju se, posle Ustava, najvažniji društveni odnosi.

Prema tome, s formalne strane, medijska strategija je samo planski akt, bez pravne snage, koja nije pravni osnov za donosenje medijskih zakona, iako i ovom i svakom drugom strategijom razvoja Vlada utvrđuje stanje u oblasti iz nadležnosti Republike Srbije i mere koje treba preduzeti za njen razvoj (clan 45. Zakona o Vladi).

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi