Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nemci se uključuju u špijuniranje interneta?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 06. 2013.

Izvor: RTS

Nemci se uključuju u špijuniranje interneta?

Nemačka obaveštajna služba BND planira da potroši 100 miliona evra na proširivanje praćenja interneta, piše nemački nedeljnik "Špigel".

 

Posle Sjedinjenih Američkih Država, Kine i drugig svetskih sila i Nemačka planira da proširi kontrolu i praćenje podataka preko interneta, objavio je nemački nedeljnik Špigel.

 Novac će, piše Špigel, biti uložen u ljudstvo i tehnologiju. Iz BND nisu bili dostupni za komentar, preneo je Rojters.

Ta informacija dolazi dva dana pre planirane posete američkog predsednika Baraka Obame Berlinu, gde će se najverovatnije suočiti sa teškim pitanjima vezanim za aferu oko internet praćenja u SAD.

Mnogi Nemci iz bivše komunističke istočne Nemačke još uvek se sećaju praćenja koje je sprovodila tajna policija Štazi, i kada su se prošle nedelje pojavile vesti o Vašingtonovom tajnom programu praćenja "Prizma", to je izazvalo burnu reakciju u nemačkoj javnosti.

Neki nemački političari kritikovali su plan, a ministarka pravde Sabine Lojthojzer-Šarenberger je rekla da odgovor na zabrinutost građana na špijuniranje u SAD ne bi trebalo da bude: "Pustite da Nemci to urade umesto nas".

Amerikanac Edvard Snouden koji je radio za privatnu firmu, angažovanu od američke Nacionalne agencije za bezbednost saopštio je prošle nedelje da je medijima dostavio podatke o Internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

Britanski "Gardijan" je nekoliko dana ranije, a zatim i "Vašington post", objavio da američka bezbednosna agencija tajno, preko telekomunikacione kompanije "Verajzon", prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Obama je potvrdio istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi