Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Evropski emiteri traže od Grčke da RTE nastavi rad
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 06. 2013.

Izvor: Tanjug

Evropski emiteri traže od Grčke da RTE nastavi rad

Ženeva/Atina - Evropska unija emitera (EBU) koja obuhvata 56 javnih servisa iz cele Evrope, danas je zatražila od Grčke da ponovo dozvoli emitovanje programa državnog radija i televizije (RTE), koja je nedavno ugašena u okviru programa štednje.

Grčka televizija ERT emitovala je sinoć program, u jeku krize podstaknute odlukom vlade da tu stanicu ugasi, zbog čega je cela Grčka bila paralisana jednodnevnim generalnim štrajkom koji su sazvali sindikati.


Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja je ranije najavila da će u znak solidarnosti program ugašene grčke stanice emitovati preko svog vebsajta, saopštila je da je uspešno prenela piratski signal u Grčku, Evropu, Aziju i Okeaniju.
"Upravo smo uspeli naš signal da emitujemo preko satelita. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli", rekla je predstavnica sindikata i zaposlena u ERT Krisa Rumelioti u živom programu, a preneo AP.

Više od 10.000 ljudi organizovalo je mirne demonstracije ispred sedišta ERT, čiji je signal ugašen pre dva dana po odluci vlade koja smatra da je to nepohodna odluka u sklopu mera štednje, pa je tako bez posla ostalo 2.656 ljudi.

Premijer Grčke Antonis Samaras rekao je da je gašenje ERT opravdano potrebom za borbom protiv "mentaliteta iz doba jure" i obećao "istinsku javnu televiziju", ističući da je ugašena stanica "simbol trošenja i nedostatka transparentnosti".
Samarasovi koalicioni partneri PASOK i Demokratska levica zatražili su od premijera razgovore o budućnosti državne televizije, ali je premijer bio nepokolebljiv u odluci da se ERT privremeno ugasi i da kasnije, po reorganizovanju, počne ponovo sa radom.
Iz Samarasove kancelarije je, međutim, sinoć je stiglo saopštenje da će u ponedeljak održati sastanak sa koalicionim partnerima, koji traže da ERT nastavi sa radom.

Mnogi Grci zbog iznenadnog gašenja državne televizije strahuju da bi sledeći na listi vlade mogli da se nađu zaposleni u drugim javnim sektorima.

Odluka o gašenju grčke državne televizije izazvala je žestoke kritike visokih evropskih zvaničnika zaduženih za ljudska prava.
U pisanoj izjavi AP-u, Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks okarakterisao je gašenje grčke televizije kao "neprimišljen potez" i pozvao grčku vladu da se uzdrži od poteza "koji narušavaju slobodu javnog servisa".
Odlukom o gašenju grčke televizije zadat je "težak udarac osnovnom stubu demokratije", rekao je Muižnieks.

Šef potkomiteta za medije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Debora Bergamini izrazila je danas iznenađenje povodom iznenadnog gašenja grčke državne radio-televizije i pozvala da se učini sve kako bi se sačuvao pluralizam i sloboda medija u Grčkoj.

Poruku solidarnosti grčkim novinarima danas je uputila i organizacija "Reporteri bez granica", osudivši "bizarnu" odluku grčke vlade da zatvori državnu RTV, i ističući da je Grčka u poslednje tri godine zabeležila rekordan pad među zemljama EU od skoro 50 mesta po indeksu novinarskih sloboda.

Pedeset generalnih direktora evropskih javnih servisa uputili su večeras peticiju grčkim vlastima da ponište odluku o gašenju grčke državne televizije, koja je nedavno ugašena u okviru programa štednje.
''Duboko smo zbunjeni odlukom grčke vlade od 11. juna o momentalnom gašenju (grčke radio-televizije)
RTE, navodi se u otvorenom pismu direktora evropskih televizija, u kome se naglašava da je takva odluka ''neetička i neprofesionalna''.

Peticija je upućena na inicijativu Evropske unije emitera (EBU) koja obuhvata 56 javnih servisa iz cele Evrope i čije je sedište u Ženevi.

Među 50 potpisnika peticije nalaze se direktori svetski poznatih medija kao što su Bi-Bi-Si, RAI i RfI, kao i nekoliko direktora televizija sa Zapadnog Balkana.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi