Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uhapšen bloger zbog kritike vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 06. 2013.

Izvor: Tanjug

Uhapšen bloger zbog kritike vlasti

Hanoj -- Vijetnamska policija uhapsila je najpoznatijeg blogera u zemlji zbog objavljivanja kritičkih opaski o komunističkim vlastima.

 

Hapšenje Fam Viet Dao (61) ukazuje i na nivo zabrinutosti u Komunističkoj partiji Vijetnama od opasnosti po režim internet aktivizma. Do pre neku godinu partija je imala monopol nad informacijama u medijima zemlje.

Sada veliki broj blogova i tekstova na Fejsbuku izveštava o neuspesima vlasti i skandalima, što stiže do miliona ljudi i pomaže da se raširi nezadovoljstvo.

 


U prvih pet meseci ove godine je, zbog kršenja strogog zakona o nacionalnoj bezbednosti, uhapšeno i osuđeno 46 blogera ili demokratskih aktivista, što je više nego tokom cele 2012. prenela je agencija AP.

Strane vlade, predvođene Sjedinjenim Državama, su kritikovale progon i pozvale na puštanje aktivista iz zatvora, ali je to imalo malo uticaja da Hanoj promeni kurs.

Dao je uhapšen u svojoj kući u četvrtak zbog "zloupotrebljavanja demokratskih sloboda" saopštilo je na sajtu ministarstvo javne bezbednosti. Kršenje člana 258 krivičnog zakona nosi do sedam godina zatvora, preneo je AP.

Bivši vladin zvaničnik, Dao je član Udruženja pisaca Vijetnama i ima sajt na kome kritikuje vijetnamske lidere. Danas nije bilo moguće prići njegovom sajtu koji su ga vlasti očigledno blokirale.

U govoru na seminaru o medijima prošle godine, Dao je rekao da društvene mreže u Vijetnamu "nadomeštaju nedostatke i hendikepe zvaničnih medija u zemlji", koje prikazuju "uglađeno i perfektno društvo na veštački način".

"Srećom, s procvatom interneta, mnogi pojedinci i blogeri su postali novinari", rekao je Dao, prema tekstu okačenom danas na drugom sajtu.

Vijetnam ima 31 milion korisnika interneta, od kojih su 73 odsto mlađi od 35 godina. Ta zemlaj jugoistočne Azije ima 90 miliona stanovnika.

Za razliku od Kine, vijetnamska vlada nije u stanju da uspostavi striktnu kontrolu pristupa sajtovima. Vijetnamski problem se sada komplikuje jer su internet biznis i trgovina postili važni za dalji privredni rast zemlje, a smanjenje internet sloboda bi umanjilo te izglede.

Američke internet firme, kao Gugl i Fejsbuk, žele da rade više u Vijetnamu, ali su svesne od regulatornih problema. Daov blog je izgleda postavljen na guglovoj platformi za blogovanje što naglašava problem.

Još jedan poznati bloger je uhapšen prošlog meseca pod istom optužom kao i Dao i čeka sudjenje. Drugi blogeri uhapšeni ranijih meseci dobili su kazne zatvora do 12 godina.

Vlada pritom tvrdi da niko nije kažnjen zbog mirnog iznošenja svog mišljenja, već samo oni koji su prekršili zakon.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi