Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Grčka, program preko satelita
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 06. 2013.

Grčka, program preko satelita

Program grčke televizije ERT emitovan preko satelita uz pomoć Evropske radiodifuzne unije. Dva najveća sindikata u Grčkoj organizovala jednodnevni generalni štrajk, zbog iznenadnog gašenja državne televizije. Novinari ERT-a odbijaju da napuste centrale u Atini i Solunu.

Grčka televizija ERT emitovala je program, u jeku krize podstaknute odlukom vlade da tu stanicu ugasi, zbog čega je cela Grčka bila paralisana jednodnevnim generalnim štrajkom koji su sazvali sindikati.

 

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja je najavila da će u znak solidarnosti program ugašene grčke stanice emitovati preko svog vebsajta, saopštila je da je uspešno prenela piratski signal u Grčku, Evropu, Aziju i Okeaniju.

"Upravo smo uspeli naš signal da emitujemo preko satelita. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli", rekla je predstavnica sindikata i zaposlena u ERT Krisa Rumelioti u živom programu, a preneo AP.

Dva najveća sindikata u Grčkoj organizovala su jednodnevni generalni štrajk, zbog iznenadnog privremenog gašenja državne televizije i radija. U Atini, Solunu i drugim grčkim gradovima, blizu 20 hiljada ljudi osudilo je gašenje državne televizije i radija.

"Kažu da su zatvorili državnu televiziju zbog finansijskih razloga i Trojke, ali oni u stvari žele da podupru nečije privatne interese", kaže jedan od demonstranata.

Novinari ERT-a odbijaju da napuste centrale u Atini i Solunu, a podržava ih više hiljada pristalica.

Podrška im stiže i od najveće opozicione partije, radikalne levičarske stranke Sirize, koja je iskoristila priliku da oštro napadne vladu.

Lider Sirize Aleksis Cipras smatra da je gašenje javnog servisa nezamislivo za jednu demokratsku zemlju.

"Signal javne televizije gasi se jedino kada suverenu državu okupiraju strane sile ili kada demokratiju zameni diktatura", kaže Cipras.

Zatvaranje televizije prihvatili su samo ministri premijerove Nove demokratije, dok su koalicioni partneri Pasok i Demokrastka levica već podneli zakonodavnu inicijativu kojom bi se poništila odluka vlade o gašenju javne radio-televizije.

"Ova odluka neće proći. Vladajuća koalicija se raspada i ima ogromne probleme", tvrdi predsednik Sindikata urednika štampanih medija Dimitris Trimis.

Premijer odbacuje optužbe sindikata. Kaže da je njihov cilj da u potpunosti kontrolišu javni radiodifuzni sistem koji plaćaju grčki poreski obveznici.

 

Iako ne odustaje od svoje odluke, Samaras će idućeg ponedeljka o tome razgovarati sa koalicionim partnerima.

Premijer Samaras kaže da će stvoriti novi, savremeni javni servis. "Oni koji se tome protive nisu pristalice takve televizije, već ERT-a kakav je bio u prošlosti. Otarasićemo se ustanove kojoj je nedostajala transparentnost i u kojoj se prekomerno trošilo", odlučan je Samaras.

Samaras je za kraj avgusta najavio otvaranje nove grčke radio-televizije i interneta, koji će imati nezavisnu uređivačku politiku, i 1.200 zaposlenih, umesto sadašnjih 2.660.

Ipak, u vladajućoj koaliciji nema konsenzusa za takvu odluku, a sve se glasnije pominju i vanredni parlamentarni izbori, što će, smatraju analitičari, ugroziti sporovođenje mera za oporavak grčke privrede.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi