Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Eksperti podeljeni oko ukidanja pretplate!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 05. 2013.

Autor: R. K. Izvor: Alo!

Eksperti podeljeni oko ukidanja pretplate!

Iako su mišljenja članova radne grupe koja radi na izradi zakona o elektronskim medijima podeljena oko ideje da RTS pređe na direktno finansiranje iz budžeta, ministar kulture Bratislav Petković će po svemu sudeći prelomiti i ispoštovati želju Aleksandra Vučića, koji je na “tviteru” ponovio da će TV pretplata, kao što je i obećao, biti ukinuta!

Nacrtom zakona predviđeno je da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta do 31. decembra 2015. Kako “Alo!” saznaje, šestoro od dvanaestoro članova radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu zakona, protivno je ovom predlogu.

Kao jedan od glavnih razloga za to navode opasnost slabljenja nezavisnosti medija. Međutim, Goran Karadžić, član Saveta RRA i radne grupe kaže da trenutno postoji mnogo veća opasnost od upliva države u medije, upravo zato što ovo pitanje nije zakonski regulisano.

Kako se pretpalata na javni servis naplaćuje u veoma niskom procentu, javni servis ne može da se izdržava bez pomoći države. Međutim, mnogo je gora varijanta da za taj novac mora da moli, nego da se dobija automatski, po zakonu - objašnjava Karadžić za naš list.

On se, međutim, protivi predlogu da se građanima koji godinama nisu plaćali pretplatu otpišu dugovanja na ime zastarelosti.

Kao građanina ove zemlje boli me kada vidim da neko profitira zbog nepoštovanja zakona. To u krajnjem slučaju vrlo destimuliše ostale građane da poštuju propise - zaključuje on. Zabrinutost zbog finansiranja javnih servisa izrazio je juče i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je naglasio da ukoliko se odustane od pretplate, mora se ustanoviti i određena zaštita, kako bi se očuvala sloboda javnih servisa. Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je juče da očekuje da će o elektronskim medijima biti predložen jedan zakon, a da bi javna rasprava o tom nacrtu mogla da počne već sledeće nedelje.

Bilo je tu malo nekih dilema, oko pretplate, oko finansiranja iz budžeta. Videćemo. Predlog zakona je gotov i ulazi u javnu raspravu iduće nedelje ili najkasnije do kraja meseca - rekao je Petković.

Ministarstva ćute

U Ministarstvu finansija juče nismo dobili odgovore na pitanja da li ministar Mlađan Dinkić još uvek smatra da u budžetu nema dovoljno novca za finansiranje RTS i RTV iz državne kase. A odgovore na pitanja u vezi sa ovim zakonom, uprkos najavama, nismo dobili ni od Ministarstva kulture.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi