Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Konkurs usporava digitalizaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 05. 2013.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Raspisan javni poziv za dodelu nekadašnje frekvencije Avale

Konkurs usporava digitalizaciju

Jedan od najvećih problema je nedostatak frekvencija za testiranje mreže.

Uprkos tome što je zauzet stav da je nekadašnja frekvencija TV Avale neophodna za digitalizaciju, bez koje bi taj proces u Srbiji mogao biti znatno usporen, konkurs za dodelu ove nacionalne frekvencije je ipak raspisan.

Prelazak na digitalno emitovanje televizije završen je u 21 zemlji u Evropi, dok proces digitalizacije u Srbiji mnogo kasni, a jedan od najvećih problema je upravo nedostatak frekvencija kojim bi se testirali parametri mreže i oprema za digitalno emitovanje TV signala.


Stav Emisione tehnike i veza i Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) bio je da se frekvencija koju je koristila TV Avala ne dodeljuje emiterima, pošto je neophodna u procesu digitalizacije. Raspisivanjem ovog javnog konkursa ta frekvencija ne može da se koristi za pripremu pune digitalizacije, pa će zato ovaj proces verovatno biti usporen. Samim tim, dovodi se u pitanje završetak digitalizacije za koji je rok 17. jun 2015. Takođe, veliki deo opreme, finansirane kroz evropske fondove, ne koristi se upravo zbog nedostatka frekvencija.
Na nedavnom skupu o digitalizaciji svi ključni akteri u državi složili su se da je proširenje Inicijalne mreže na kanale koje je do nedavno koristila TV Avala, ključno kako bi se napravio pomak u procesu digitalizacije. Međutim, ubrzo potom, od toga se iz nepoznatih razloga odustalo i doneta je odluka da se ova frekvencija sa nacionalnom pokrivenošću dodeli putem konkursa.


U RRA kažu da je to odluka Ministarstva trgovine i telekomunikacija, a u tom ministarstvu, s druge strane, odgovornost pripisuju Ministarstvu kulture i informisanja.


Pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević kaže za Danas da je njihovo ministarstvo o neophodnosti raspisivanja konkursa za dodelu pomenutih frekvencija obavestilo Ministarstvo kulture dopisom od 19. aprila, u kome je navedeno da je „RRA u zakonskoj obavezi da raspiše konkurs za dodelu pomenutih frekvencija u nastalim okolnostima“.


Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić objašnjava za naš list da je RRA tražila da frekvencija ide na konkurs kako bi programska ponuda bila bogatija, jer je tako bilo predviđeno i ranije kada je bila dodeljena Avali, pa da ne vidi razlog zašto ne bi i sada bilo tako.
S druge strane, direktor Ratela Milan Janković kaže da je konkurs za dodelu frekvencije usporio proces digitalizacije, jer je ta frekvencija mogla da bude iskorišćena za pokrivanje 70 odsto teritorije Srbije digitalnim signalom već do kraja 2013. On je istakao da su umesto po fazama do leta 2015. mogli da digitalizuju Srbiju do kraja godine.


Na pitanje Danasa u kojoj se fazi nalazi proces digitalizacije, državni sekretar za telekomunikacije Stefan Lazarević kaže da bi ETV trebalo da završi sve projekte do sredine jula, eventualno do avgusta, kao i da rad na tim projektima teče po planu i da on ne očekuje kašnjenja.


- Do kraja juna bi trebalo da se završi sa svim regulatornim stvarima, tu pre svega mislim na Zakon o elektronskim medijima, koji bi uskoro trebalo da se nađe na javnoj raspravi, kao i na donošenje izmena pravilnika. Završen je predlog šeme pomoći u procesu digitalizacije, pa će se u narednih nekoliko nedelja raditi na preciziranju ovog predloga, objašnjava Lazarević.


Bez prijava za frekvenciju


Na konkurs RRA za dodelu frekvencije koju je nekada koristila TV Avala još nema prijavljenih emitera, ali rok za prijave traje još skoro dva meseca. Očekuje se da će se najveći broj interesenata na konkurs prijaviti u poslednjih nekoliko dana pre isteka roka.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

24.05.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 10:49

Daj boze da se srbi sloze

Posto kljucni akteri (dva ministarstva, dve republicke agencije i jedno javno preduzece) ocigledno nisu uspeli da se sloze oko resenja ovog jednostavnog problema, bilo bi dobro da Vlada Srbije donese dodatu odgovarajucu Odluku o dopuni Odluke o izmenama Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji (sa Akcionim planom).

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi