Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bez slobodne štampe demokratija je iluzija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 05. 2013.

Izvor: Blic

Bez slobodne štampe demokratija je iluzija

Da bi štampani mediji ispunili svoju ulogu u demokratskom društvu, njihove aktivnosti ne mogu da regulišu ili kontrolišu politička tela - kaže predsednik Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) Ivar Rusdal u intervjuu za diplomatski magazin „CorD“, čije delove prenosimo.

 

Koje će biti najvažnije teme Generalne skupštine ENPA?

- Najvažnija tema, koju smatramo i mogućom pretnjom, jeste namera političkih tela, kako onih u EU tako i nacionalnih, da regulišu ili “postave standarde” za slobodne i nezavisne štampane medije. Ostale važne teme su i samoregulacija, ukidanje ili smanjenje stope PDV-a za štampane medije, zaštita autorskih prava i podataka.

Kakva su predviđanja ENPA o budućnosti štampanih medija?

- Svesni smo činjenice da, u određenim zemljama, tiraži štampanih medija opadaju, mada su u mnogima i dalje veoma jaki. Verujemo da će još dugo biti prisutni na tržištu informacija, ali ćemo sigurno biti svedoci mnogih promena u njihovom formatu i učestalosti izlaženja. Osim toga, nagli porast čitalaca digitalnih formata znači da nikada do sada nismo imali toliko ljudi zainteresovanih za naše novinske proizvode.

Izazov digitalne tranzicije je da se osigura da ti milioni čitalaca i korisnika donose prihod neophodan da se održi nezavisno novinsko izdavaštvo koje je suština našeg poslovanja. Sloboda medija je uvek aktuelna tema.

Kako je ovaj problem rešava u Evropi i kakve su preporuke ENPA?

- Stav ENPA je jasan - sloboda štampe jedan je od stubova demokratskog društva.

Ako su slobodni štampani mediji onemogućeni da drže odgovornim političke, fi nansijske ili druge moćnike, te nisu u mogućnosti da pružaju vesti i činjenice i da služe kao forum za slobodne debate i diskusije, onda je demokratija samo iluzija.

Situacija je mnogo teža u određenim zemljama u tranziciji. U nekim slučajevima, Evropa, odnosno EU, oglasila se u određenim slučajevima ograničavanja ili povrede javnih prava i slobode, a koji predstavljaju kršenje Osnovne povelje o pravima, kao što je slučaj sa Mađarskom. Savet Evrope i Sud za ljudska prava su glavni organi koji se bave tim problemima. Nažalost, osim određenih sankcija koje se mogu uvesti pod izuzetnim okolnostima, EU nema druga rešenja na raspolaganju osim rezolucija, rasprava i ubeđivanja.

Koji su najbitniji kriterijumi po kojima treba da funkcioniše javni servis u odnosu na druge medije?

- Trebalo bi razjasniti šta tačno znači fi nansiranje “javnih servisa”, kao i obezbediti da se javna sredstva ne koriste za uspostavljanje nelojalne konkurencije u odnosu na komercijalne “igrače”. Ne plašimo se konkurencije, ali konkurencija mora da bude lojalna.

Skupština u Beogradu

U Beogradu se danas i sutra održava Generalna skupština ENPA čiji je domaćin je srpska Asocijacija medija. Skupštinom će predsedavati Ivar Rusdal, a učestvuju izvršni direktori 23 nacionalne asocijacije novinskih izdavača zemalja članica EU i izvršni direktori asocijacija iz Norveške, Švajcarske i Srbije. Na skupu će govoriti Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji, Zoran Sekulić, predsednik upravnog odbora Asocijacije medija, Flip Voet, generalni sekretar Evropske asocijacije saveta za štampu, Santa Rasaia iz Britanskog novinskog društva i Tijana Bajović, generalna direktorka kompanije Ringier Axel Springer. Očekuje se da će na kraju Generalna skupština usvojiti povelju o slobodi štampe i pluralizmu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi