Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Muke sa Fejsbukom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 05. 2013.

Autor: Miloš Vasić Izvor: Danas

Muke sa Fejsbukom

Prošle je nedelje došlo do čudnog i još ne do kraja rasvetljenog incidenta. Oba novinarska udruženja osetila su potrebu da makar ritualno reaguju, štogod u sebi mislili. Naime, narodni poslanik g. Cvijan, od ranije poznat po... hm... koloritnim, da kažemo, istupima, recimo, pobesneo je na dva medijska radnika i optužio ih ni manje ni više nego za „pedofiliju“. Reč je o Vuku Vučureviću, direktoru i o Antoniju Kovačeviću, uredniku „Naših novina“.

G. Cvijan, ljut kakav je bio, čak je dao odštampati poternicu sa slikama njih dvojice, sa molbom da ih svako ko ih vidi odmah prijavi policiji kao „pedofile“. Takvi je poternicu pokazivao okolo po Skupštini, ali su deljene i po gradu i stavljane pod brisače automobila u vlasništvu naivnih građana koje niko nije upozorio. Tako je g. Cvijan - kako stvar stoji - stvorio organizovanu grupu sa ciljem da što temeljitije javno izbruka g. Vučurevića i g. Kovačevića.

 

Kao razlog takvog neuobičajenog ponašanja g. Cvijan naveo je da su ga gg. Vučurević i Kovačević navodno ucenjivali pretnjom da će objaviti fotografije njegovog šestogodišnjeg sina. Nije rekao da su od njega tražili za uzvrat, što je indikativno.

O g. Vučureviću ne znam ništa (niti gorim od želje da doznam); o g. Kovačeviću znam taman dovoljno, kao i o g. Cvijanu. Ipak mi se ni g. Vučurević, ni g. Kovačević ne čine dovoljno lakomislenima i drskima da bi pokušali da ucenjuju g. Cvijana: oni ipak vode jedan kakav-takav dnevni list, a u tom poslu treba ipak voditi kakvog-takvog računa o kakvom-takvom ugledu. Ali, ima i za njih, za svu trojicu, sud i zakon, pa neka vide šta će. Kad smo kod suda i zakona: možda bi bolje bilo g. Cvijanu da je pokušaj ucene prijavio gde treba, umesto što od toga pravi javni cirkus; ali to je njegova stvar.

Kako čujem, te fotografije o kojima je reč navodno su skinute sa fejsbuk-profila g. Cvijana i odnose se na neko letovanje porodice Cvijan negde.

Pošto je jedan od poslova i radnih zadataka ovakvih kolumni i prevencija, to jest bezbednosna kultura, mislim da bi trebalo javnim ličnostima skrenuti pažnju na neke stvari. Kao prvo, svaka javna ličnost na mestu koje nosi određene odgovornosti i ovlašćenja, bilo izabrana, bilo imenovana, trebalo bi triput da razmisli hoće li otvarati sebi fejsbuk-profil ili tviterski nalog.

Estradne ličnosti to rade, jer misle da je korisno; političari zapošljavaju ljude da im takvo prisustvo na društvenim mrežama podešavaju po pravilima PR zanata i drže to pod kontrolom. To nije posao za amatere: jedno je kad deca nagovore naivne roditelje da na fejsbuk stavljaju bezazlene podatke i slike (mada je veliko pitanje šta je u današnje vreme bezazleno); sasvim je druga stvar kad političar, posebno onaj sa određenom moći i vlasti, to čini sam i amaterski.

Da li su i kako gg. Vučurević i Kovačević pokušavali da ucene g. Cvijana - videće se, ako se bude videlo, to jest. Afera se naglo ugasila; nije isključeno da je došlo do Najviše intervencije, jer sve to nije dobro za stranku i za sve ostalo.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

20.05.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:35

Re:

SNS mora da reaguje. g. Cvijan rusi ugled stranke I posebnp Narodne skupstine. Dara je prevrsila meru!

Odgovori
pon

20.05.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 17:14

psihopata cvijan

zaista ne treba biti posebno strucan kako bi se moglo zakljuciti da ja Cvijan psihopata! covek je opsednut ko zna cime kao i svi njegovi pajtosi iz SNS-a. cim ih neko pogleda a taj pogled nije u skladu sa njihovim nazorima ponasanja oni posegnu sa optuzbama za ko zna sta.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi