Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lažni agenti BIA presreli direktora Naših novina!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 05. 2013.

Izvor: Naše novine

Lažni agenti BIA presreli direktora Naših novina!

Prepad na direktora Naših novina Vuka Vučurevića izvele su osobe sa lažnim legitimacijama Bezbednosno-informativne agencije, najverovatnije pripadnici neke druge policijske i bezbednosne jedinice!

Sumnjivi metodi

Ovo za naš list tvrdi dobro obavešteni izvor iz službi bezbednosti, koji je imao uvid u operativna zaduženja pripadnika BIA na dan incidenta, kada su dvojica „agenata“ presrela i legitimisala Vučurevića na parkingu ispred zgrade u kojoj živi, nakon što su ga izvesno vreme pratili u belom džipu.

 

- Slučaj je bio sumnjiv od prvog dana jer su ljudi koji su legitimisali vašeg direktora postupali mimo pravila Agencije. Mi ne presrećemo ljude na ulici i ne saslušavamo ih na parkingu, usput komentarišući uređivačku politiku nekog lista, u ovom slučaju Naših novina. Niko u BIA nijednog trenutka nije sumnjao da se incident zaista dogodio, ali nam je odmah bilo jasno da se ne radi o našim ljudima. Knjiga operativnih zaduženja za taj dan potvrdila je ono što smo pretpostavljali - kaže naš sagovornik, koji ističe da pomenuti metodi podsećaju na rad nekih drugih policijskih i tajnih službi.

- Očigledno da je nekome bio cilj da maltretiranjem vašeg direktora izazove redakciju da reaguje. Falsifikovane ili ukradene značke BIA je koristio verovatno da ostavi utisak i da skrene vašu reakciju na drugu stranu. Vaš list se, koliko mogu da primetim, zamerio mnogima, kako u političkim tako i u nekim drugim sferama, tako da ovakva vrsta pritiska ne treba da čudi. Ovo, inače, nije prvi slučaj da se Agencija na ovaj način zloupotrebljava. Neko je verovatno imao dvostruki cilj, da uznemiri redakciju vašeg lista i usput kompromituje Agenciju - konstatuje naši izvor, i dodaje:

- Kako bilo da bilo, posredi je lažno predstavljanje, a to je teško krivično delo.

Rodić: Agencija to ne radi

U pismu kojim se obratio redakciji Naših novina, direktor BIA Nebojša Rodić juče je demantovao da su pripadnici BIA zaustavili i legitimisali Vuka Vučurevića, napominjući da su vremena u kojima se Služba bavila novinarima koji kritički pišu o vlasti prošlost, ističući kao njihov zadatak i cilj „zaštitu bezbednosti Republike Srbije i njenih vitalnih i nacionalnih interesa“.

- U koordinaciji i poštujući preporuke zaštitnika građana, uveden je princip „dvostrukog ključa“, i to dovoljno govori o namerama ove generacije pripadnika Agencije i ovog rukovodstva u pogledu poštovanja zakonitosti u radu - naveo je Rodić u svom pismu. 

Reakcije na pritiske vrha vlasti na novinare, urednike i direktora Naših novina

 

Zoran Babić, SNS

To je posao za nadležne organe

- Sloboda medija je Ustavom zagarantovana, a mi strogo poštujemo zakone. Ne očekujemo da se o vlasti pišu hvalospevi, kao ni o Briselskom sporazumu, o kome imamo jasno mišljenje da nije savršen, ali je u ovom trenutku najbolje rešenje. Postoje organi koji treba da se pozabave i da se utvrde sve činjenice i okolnosti. Neozbiljno je da se daju bilo kakvi komentari bez dokaza.

Borislav Stefanović, DS

Vlast bi da ukine oštrokritička pera

- Danas u Srbiji ima premalo slobodnih medija i uređivačke politike. Demokratska stranka oduvek se borila protiv svih pritisaka na medije. Svaka pretnja ili druga metode sile upućene novinarima i urednicima uvek će naići na oštru osudu. Sloboda u medijima pripada osnovnim ljudskim pravima. Vlast želi da svi budu deo istog hora, a da „oštrokritička“ pera ukinu.

Marko Selaković, URS

Što pre utvrditi motive prepada

- Ukoliko su se praćenje, legitimisanje, prisluškivanje dogodili, treba utvrditi motive i sve okolnosti. Pošto nemamo potpune i obostrane informacije ne možemo ni da komentarišemo ovaj događaj. Naravno, ne podržavamo bilo kakve pritiske na medije, niti ih mi iz URS-a na bilo koji način vršimo.

Miki Mihajlović, savetnik za medije  u Vladi Srbije

Pohvale sporazuma ne vode u EU

- Treba da sačekamo da reaguju nadležni iz MUP-a i tužilaštva. Koliko sam upućen, BIA se oglasila i kako kažu niko od agenata nije pretio vašem direktoru Vuku Vučureviću. Ništa od navedenog ne govori o tome da je jedan od načina da se uđe u Evropsku uniju to da se pišu hvalospevi o Briselskom sporazumu. Treba pustiti da prođe vreme i da se utvrdi ko je pretio Vučureviću i zašto.

Miloš Aligrudić, DSS

Skandalozno, vraćamo se u devedesete

- Očigledno je da postoji potreba da se opravda prihvatanje Briselskog sporazuma, pa pritiscima ili prijateljskim vezama vlast utiče na medijske kuće. Skandalozno je što se vraćamo u devedesete godine kada je kontrola medija bili u punom jeku. Ne sme se oduzimati pravo da neko bude drugačiji u bilo kojoj sferi, pa tako i u novinarstvu. U našoj zemlji sloboda medija je Ustavom obavezna, a država treba da garantuje da se ta prava poštuju, a ne da se krši.

Branko Ružić, SPS

MUP i sudstvo da utvrde činjenice

- Ako se niko od nadležnih službi (iz MUP-a ili iz sudstva) nije oglasio, to znači da se još uvek utvrđuju činjenice o slučaju presretanja i legitimisanja direktora Naših novina, navodno od strane agenata BIA. Nisam primetio da se u medijima u Srbiji propagira jednoumlje i da se o Briselskom sporazumu, Evropskoj uniji i vlasti pišu samo pozitivne stvari, tako da ne verujem da ova priča ima političku pozadinu. Treba sačekati da se istraže sve pojedinosti u ovom slučaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi