Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rate umesto pretplate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 05. 2013.

Autor: E. V. N. Izvor: Večernje novosti

Rate umesto pretplate

Do ponedeljka će se odlučiti koliko će novca biti izdvojeno iz državne kase i iz čije „pregrade“ kako bi se ubuduće finansirao rad RTS, saznaju „Novosti“. Plan je da se TV pretplata ukine do jula, odnosno do početka letnje pauze u parlamentu, posle čega bi medijski javni servis počeo da dobija novac iz budžeta. U ovom trenutku na stolu su formalno dva zakonska predloga, s tim što je skoro izvesno da prvi neće proći, jer predviđa „vezivanje“ pretplate za električna brojila.

Zato će se pred Vladom, najverovatnije, pojaviti zakon o elektronskim medijima prema kojem će država davati novac RTS, i to u 12 mesečnih rata. Ovaj prelazak RTS na državnu kasu bio bi oročen na najviše dve godine, a sve bi se vodilo kao bespovratna državna pomoć.

U radnoj verziji zakona, saznajemo, kao obaveza tog medija navodi se da novac koristi isključivo za „sprovođenje javnog interesa“. To znači za informativni, naučni, dečji program... Ali RTS bi i dalje imao pravo da ubira prihode od reklama, izdavanja diskova, organizovanja priredaba... O trošenju novca iz budžeta vodilo bi se posebno knjigovodstvo.

Iako su formalno stavljene tačke na zakonski tekst, saznajemo da se još vaga šta će biti sa RTV Vojvodine. Naime, grube procene pokazuju da je za javni servis Srbije godišnje potrebno šest milijardi dinara, plus još dve za vojvođanski. Zato narednih dana treba rešiti i dilemu hoće li pokrajinska kasa moći da preuzme deo obaveza svog servisa.

U Novom Sadu ne vide formalni način za to. Kažu, „to bi bilo isto kao da Ministarstvo kulture finansira RTS“.

- O tome zasada nije bilo reči, a kad formalno dobijemo takav predlog, izaći ćemo sa zvaničnim stavom - kaže Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje.

On navodi da se RTV Vojvodine nalazi u velikim problemima, da posluje u izuzetno lošim uslovima, tehnika je zastarela, a prihod od pretplate sve manji.

- Potreban je stabilan izvor finansiranja, posebno što RTV emituje program na 10 jezika. Dobro je što država to hoće da reši, ali finansiranje iz budžeta treba oročiti. Ono, generalno, nije dobro rešenje jer se gubi nezavisnost medija.

Inače, javni servisi u zemljama regiona finansiraju se mahom iz pretplate i prihoda od oglašavanja, a jedino u Crnoj Gori direktno iz budžeta. Građani regiona za to mesečno izdvajaju između tri i 12 evra.

Domaći i evropski eksperti kroje kasu

Ukoliko zakonski predlog dobije većinu u parlamentu, domaći ekspreti, uz pomoć stručnjaka EU i OEBS, dobili bi zadatak da do kraja 2015. pripreme trajan model finansiranja javnih servisa. A plaćanje iz budžeta koje se sad predlaže, baš zbog mogućih primedbi iz Evrope, biće tretirano kao privremena pomoć države.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi