Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NUNS brani cenzora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 03. 2013.

Izvor: Pištaljka.rs

NUNS brani cenzora

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) nije obavilo osnovni novinarski zadatak pre nego što je odgovorilo na pismo Pištaljke – proverilo činjenice. Zato NUNS-u i javnosti predočavamo dokumenta i druge dokaze koji svedoče o ulozi potpredsednika NUNS-a Dragana Janjića u političkom progonu novinara.

Odluka Politike o formiranju komisije za utvrđivanje viška zaposlenih (Dragan Janjić bio „neposredni rukovodilac“)

Odluka Politike o formiranju komisije za premeštaj zaposlenih na druga radna mesta (Dragan Janjić član)

Pismo novinara predsednici Upravnog odbora Politike a.d. Sonji Liht

Odgovor WAZ-a novinarima Politike (na srpskomna nemačkom)

Otkazi ugovora o radu Vladimiru RadomirovićuSvetlani Vasović MekinaDragani Matović 

Žalbe novinara na cenzuru u Politici

NUNS kaže: Bez želje da se upušta u bilo kakvu polemiku, NUNS želi da naglasi da se Dragan Janjić u svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri upravo borio protiv cenzure i zalagao za slobodu javnog izražavanja.

Dragan Janjić je na mestu zamenika glavnog i odgovornog urednika i urednika političke rubrike Politike zabranjivao bilo kakav kritički ton prema režimu i sprečavao objavljivanje tekstova koji nisu bili po volji tadašnje vlasti.

Kao dokaz, objavljujemo prepisku novinara sa Janjićem i glavnim urednikom Draganom Bujoševićem iz 2009. godine iz koje se jasno vidi da je Janjić pretio novinarima koji nisu bili „na liniji“. O ovim pritiscima obavešteni su i Upravni odbor Politike i tadašnji nemački suvlasnik lista WAZ. U odgovoru, nemačka kompanija potvrdila je da zna za pritiske, ali je navela da ne može da odgovara za ponašanje „srpskog partnera, naročito iz oblasti politike“.

Upravni odbor Politike i njegova predsednica Sonja Liht nikad nisu odgovorili na pismo novinara u kojem su bile navedene ove činjenice.

NUNS kaže: Kao pomoćnik glavnog i odgovornog urednika „Politike“ nije bio u poziciji da neposredno odlučuje ko će biti proglašen tehnološkim viškom.

Pištaljka objavljuje dokaze da je Janjić, zamenik glavnog i odgovornog urednika Politike (ne pomoćnik kako tvrdi NUNS), bio u komisiji koja je odlučivala ko će biti proglašen tehnološkim viškom. Janjić, koji je u Politiku došao s mesta pomoćnika ministra u Vladi Srbije, lično je govorio nepodobnim novinarima da će ih predložiti za tehnološki višak jer za njih „nema mesta“ u redakciji. Glavni kriterijum po kome je određivano ko će biti višak su ocene koje je davao i Janjić. Za novinare koji su bili viđeni „za odstrel" te ocene bile su višestruko niže od prethodnih, a Janjić je uticao na njihov učinak tako što je odbijao teme koje su predlagali. 

Janjić je, zajedno sa Bujoševićem, sprečavao izlaženje tekstova nekih novinara, što je Bujošević potvrdio na suđenju po tužbi Svetlane Vasović Mekina, gde je priznao da je zabranio objavljivanje njenih tekstova. Uprkos tome što je Svetlana Vasović Mekina članica NUNS-a od osnivanja, ovo udruženje nije ni pokušalo da je zaštiti, iako je bilo obavešteno o dešavanjima u Politici.

NUNS kaže: Prema našim saznanjima, bivši „Politikini“ novinari koji su trenutno angažovani u portalu Pištaljka uzeli su otpremninu i napustili „Politiku“. Nije nam poznato da postoji odluka o njihovom proglašenju za tehnološki višak.

Ako NUNS-u „nije poznato da postoji odluka“ zašto onda spekuliše? Obaveštavamo NUNS da otpremnina po zakonu sleduje samo ako je radnik proglašen tehnološkim viškom. Objavljujemo otkaze ugovora o radu Vladimiru Radomiroviću, Svetlani Vasović Mekina i Dragani Matović iz kojih se jasno vidi da smo proglašeni tehnološkim viškom.

Kako bi sproveli akciju uklanjanja nepodobnih novinara i lažno stvorili „višak“ zaposlenih, Janjić i ostali rukovodioci Politike primorali su honorarne saradnike da umesto sa novinama ugovore potpišu sa Jugoslovenskom autorskom agencijom, čiji je suvlasnik u to vreme bio premijer Mirko Cvetković.

Umesto da na čelu najznačajnijih srpskih novina istražuje slučajeve korupcije i time ispuni kontrolnu ulogu medija, Janjić je omogućio da novac iz preduzeća pod kontrolom Vlade ide premijerovoj firmi. Zbog ovog sukoba interesa, nekoliko novinara Politike (koji su sada u Pištaljci) 2009. godine podnelo je prijavu protiv Mirka Cvetkovića Odboru za rešavanje o sukoba interesa. Do danas niko nije odgovorio na tu prijavu.

Očekujemo da se predsednik NUNS-a Vukašin Obradović izvini javnosti zbog neistina iznetih povodom pisma Pištaljke i da pokrene inicijativu za smenu Dragana Janjića sa mesta potpredsednika udruženja.

Pošto je Janjić zaposlen kao savetnik u kabinetu Zaštitnika građana, pozivamo i Sašu Jankovića da ponovo proceni da li Janjić, koji je ugrožavao slobodu javne reči i pretio onima koji kritički razmišljaju, može da bude zaposlen na tom mestu.

Sa žaljenjem moramo da primetimo da je NUNS – osnovan da bi se novinari suprotstavili političkim pritiscima – zaboravio kako se bori za prava novinara i pravo javnosti da zna.

Bivši novinari Politike otpušteni krajem 2009. i početkom 2010. godine

Vladimir Radomirović

Dragana Matović

Marijana Milosavljević

Svetlana Vasović Mekina

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

29.03.

2013.

Aleksandar [neregistrovani] u 20:24

Podrška istini

Zao mi je sto se kasno ukljucujem. Ali kao stradalnik Janjica, Bujosevica, Kljajica i ostale Politikine vrhuske dajem puno podrsku koleginicama i kolegama stradalnicima.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi