Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  FREG: Frilenseri su posebno ugroženi u medijskom sustavu pod stalnim pritiskom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 07. 2024.

Izvor: Sindikat novinara Hrvatske

FREG: Frilenseri su posebno ugroženi u medijskom sustavu pod stalnim pritiskom

Ekspertna grupa za frilensere Evropske federacije novinara objavila je otvoreno pismo u kojem iznose prioritete rada FREG-a (Freelancers Expert Group).

Supredsjedateljice FREG-a, Renske Heddema (Nizozemski sindikat novinara – NVJ) i Oddrun Mitbø (Norveški sindikat novinara – NJ) u pismu ističu kako je sloboda medija ključna za sve demokratije.

Ova sloboda je sada pod sve većim pritiskom u Evropi. Nekoliko razvoja događaja naglašava prijetnje za novinare, posebno frilensere, koji se često ističu svojom osobnom hrabrošću. Članovi naše grupe redovito sudjeluju u demonstracijama pozivajući na oslobađanje zatvorenih kolega.

Nedavno oslobađanje Džulijana Asanža pokazuje da se ustrajnost ljudi koji su se borili za njegovu slobodu, iz godine u godinu, isplatila. Možda je to inspiracija koja nam svima treba kako bi vjerovali da svatko od nas ima moć i glas promijeniti ono što se čini kao sumorna budućnost.

Širenje lažnog sadržaja s jedne strane i gubitak demokratskih vrijednosti s druge, samo su dvije tendencije koje prijete našoj profesiji. Kada je riječ o slobodnim novinarima, opasnost također leži unutar same industrije. Međunarodna spajanja i preuzimanja dovode do sve nepravednijeg odnosa snaga između slobodnih novinara i medijskih mogula, što dovodi do drastičnog pada cijena rada. 

Brz pregled članaka na našoj EFJ internetskoj stranici jasno pokazuje da se situacija kreće u pogrešnom smjeru. Previše novinara u velikom je riziku i opasnosti samo zato što rade svoj posao. Moraju birati između bijega iz svoje zemlje, opasnosti od godina zatvora ili čak gore, rizika od gubitka života.

Posljednji Svjetski indeks slobode medija pokazuje da političari pokušavaju smanjiti prostor za neovisno novinarstvo.

Sloboda medija na kušnji je zahvaljujući vladajućim strankama u Mađarskoj, Malti i Grčkoj – koje su te zemlje stavile u tri najgore rangirane zemlje u EU. Italija je pala za pet mjesta na indeksu od prošle godine. Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija i Turska, sve kandidatkinje za EU, nastavljaju zatvarati novinare i podrivaju medije putem online cenzure i kontrole pravosuđa. 

Postoji mnogo slučajeva koje treba pratiti u mnogim europskim zemljama, samo da navedemo neke:

Srpske vlasti ne bi trebale izručiti bjeloruskog novinara Andreja Gnjota zbog kaznenih prijava u Bjelorusiji. Mnogi od naših kolega već su zatvoreni nakon suđenja koja nemaju smisla. Srbija bi trebala odmah osloboditi Gnjota. 

Češka - Parlament je upravo usvojio zakon kojim se javna radiodifuzija stavlja pod kontrolu države.

Na stranici platforme Safety of Journalists  možete vidjeti informacije o 141 novinaru i drugim medijskim djelatnicima koji su trenutno u pritvoru u Europi. Moramo nastaviti podizati svijest o ovim slučajevima tijekom cijele godine

Pozitivna vijest je da se političko okruženje za novinarstvo poboljšalo u Poljskoj (povećanje za 10, na 47. mjesto) i Bugarskoj (povećanje za 12, na 59. mjesto) zahvaljujući novim vladama koje su više zabrinute za pravo na informiranje. Njemačka se pridružila deset najboljih zemalja na Indeksu, poboljšavši svoj politički pokazatelj smanjenjem napada krajnje desničarskih skupina na novinare. U Francuskoj (21. mjesto) i Ujedinjenom Kraljevstvu (23. mjesto) sloboda medija nije ugrožena značajnim političkim kršenjima.

Dakle, inspirirajmo se ovim pozitivnim primjerima, kao što smo inspirirani pobjedom Juliana Assangea, koliko god krhka bila. Jer, kao što kaže naša predsjednica EFJ-a, Maja Sever: „Asanž je slobodan, ali SAD nije odustao od zastrašivanja novinara.

Želimo vam svima opuštajuće ljeto. Skupite snagu za nastavak borbe za bolje uvjete za slobodne novinare u slobodnom europskom medijskom okruženju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi