Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Počinje sa radom nova medijska platforma – Media Inlet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 07. 2024.

Izvor: NUNS

Počinje sa radom nova medijska platforma – Media Inlet

Media Inlet, nova medijska platforma od ovog meseca je dostupna korisnicima u Srbiji. Ova interaktivna platforma omogućava čitaocima i gledaocima da redakcijama predlažu teme, dele svoje priče i direktno komuniciraju sa novinarima.

Media Inlet je zamišljen tako da redakcijama pruži priliku da stvore transparentniji, inkluzivniji i reprezentativniji medijski prostor, kao i da pokažu svoju posvećenost kvalitetnom novinarstvu.

“Samo jedna ispričana priča u medijima može da inspiriše, informiše ili promeni živote drugih. Upravo zato smo želeli da motivišemo redakcije, kao i njihove čitaoce i gledaoce, da intenzivnije sarađuju. Tako je nastala ideja o Media Inletu", objašnjava Branislava Lovre, jedna od autorki i senior liderka projekta.

Lovre, kao dugogodišnja novinarka, TV voditeljka i AI konsultantkinja, bila je jedna od stipendista programa LEAP: News Innovation Lab, projekta Međunarodnog centra za novinare (ICFJ) koji je okupio novinare iz više od 40 zemalja.

"Platforma Media Inlet je razvijena kroz ovaj program. Tokom nekoliko meseci, imala sam priliku da zajedno sa kolegama iz celog sveta razmenjujem iskustva i svakodnevno učim. Bilo je izvanredno osmisliti projekat koji smo nedugo zatim mogli da realizujemo. Fokusirali smo se na saradnju između redakcija i čitalaca jer verujemo u timski rad. Redakcije koje odluče da koriste Media Inlet dobiće dodatnu priliku da direktno saznaju koje priče interesuju njihovu publiku, a čitaoci će dobiti poziv i konkretne korake kako da se obrate medijima ukoliko imaju priču za koju smatraju da bi trebalo da bude objavljena", istakla je Lovre.

Kako Media Inlet funkcioniše?

Zainteresovani mediji mogu da se obrate Media Inlet timu i dobiju dodatne informacije.

Ukoliko odluče da koriste Media Inlet, na svoj vebsajt postavljaju vizuelni segment, putem kojeg pozivaju čitaoce da se obrate redakciji i pošalju priču za koju misle da bi trebalo da bude objavljena. To može biti predlog za intervju sa uspešnim učenikom, nekim ko je uradio dobro delo, ili priča koja zahteva dodatno istraživanje. Proces slanja je osmišljen tako da bude jednostavan i korisnike vodi korak po korak, uz jasna uputstva.

Ukoliko žele, čitaoci mogu da pošalju predlog teme anonimno ili da ostave svoje podatke i da saznaju šta se dalje dešava sa pričom koju su predložili.

Na ovaj način moći će da vide koliko je novinarski posao kompleksan – od redakcijskih sastanaka, uzimanja izjava sagovornika, proveravanja informacija. Moći će da saznaju kako jedan tekst nastaje i šta se dešava, sve do momenta objavljivanja. Ovaj deo je takođe jednostavan za korišćenje. Čitaoci mogu brzo i lako biti obavešteni o statusu svojih priča, zahvaljujući unapred pripremljenim informacijama koje im pružaju uvid u svaki korak ovog procesa, sve do promocije objavljenog teksta.

“Tokom rada na međunarodnim projektima, uverila sam se da su inovacije i odgovorno korišćenje tehnologije ključni za budućnost novinarstva. Danas je jednostavnije nego ikad uvesti AI alate i inovacije u svakodnevni rad i postići pozitivne rezultate uz minimalne troškove. Ipak, najvažnije je da obratimo pažnju na etičku primenu ovih tehnologija“, rekla je Lovre.

Branislava Lovre tokom poslednjih godina radi kao konsultantkinja u oblasti etičke primene veštačke inteligencije. Sarađuje sa brojnim organizacijama širom sveta. Njena posvećenost novinarstvu, medijima i odgovornoj primeni AI prepoznata je 2023. godine, kada je svrstana u TOP 100 žena na svetskom nivou u oblasti AI etike.

Media Inlet je u ovom trenutku u beta fazi. Novinari i medijske kuće koje žele da probaju i koriste ovu platformu mogu da nas kontaktiraju na mejl infomediainlet@gmail.com.

Broj mesta je ograničen, korišćenje je besplatno i obezbeđena je tehnička podrška. Dodatne informacije možete pronaći na www.media-inlet.com.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi