Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saopštenje povodom optužbi Republičkog geodetskog zavoda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 07. 2024.

Autor: Nova ekonomija Izvor: Nova ekonomija

Saopštenje povodom optužbi Republičkog geodetskog zavoda

Republički geodetski zavod je preko društvene mreže X i u pismu Delegaciji Evropske unije u Srbiji izneo niz kleveta i neistina na račun Nove ekonomije i njene glavne urednice Biljane Stepanović.

U tipično agresivnom i istinom neometanom maniru, u RGZ-u tvrde da im naš list ne dozvoljava da iznesu svoje argumente, da nismo hteli da objavimo njihov demanti na tekst objavljen u štampanom izdanju Nove ekonomije pod naslovom „Protiv koga sve ratuje Katastar“ i zatim prenet na portalu i da taj demanti nije objavljen „ni u štampanom ni u digitalnom izdanju“.

RGZ zatim iznosi niz potpuno skandaloznih i, očekivano, ničim potkrepljenih tvrdnji: Da izveštavanje Nove ekonomije „naručuju interesne grupe“, da urednica Nove ekonomije objavljuje „naručene tekstove“, da „pokreće intenzivnu kampanju“ protiv RGZ-a i da je ta „kampanja“ „upravo naručena od strane mentora ovih interesnih grupa“ (ne kaže se kojih), itd.

RGZ navodi i da će u narednim danima da „razotkriju javnost“ – mada se nadamo da ipak ne planiraju da razotkrivaju javnost, već da javnosti razotkriju koje su to grupe, koji su to mentori i da pruže dokaz za svoje tvrdnje da ta neimenovana bića od Nove ekonomije naručuju tekstove koje navodno objavljujemo i kampanje koje navodno pokrećemo.

Ukoliko RGZ ne može ničim da potkrepi ove tvrdnje, biće jasno da je reč o najobičnijim uvredama i klevetama jedne državne institucije protiv jednog nezavisnog medija koji izveštava o njenom radu.

Sudu se nećemo obraćati, jer smo se uverili da to ne vredi i da tamo nećemo naći pravdu. Ali ćemo se zato i mi obratiti međunarodnim organizacijama – Svetskoj banci, OEBS-u, EU Delegaciji, kao i domaćim i stranim novinarskim organizacijama i udruženjima.

Što se ostalog tiče, redakcija našeg lista je, blago rečeno, zaprepašćena drskošću Republičkog geodetskog zavoda da „sipa neistine brzinom munje“ o tome kako navodno Nova ekonomija neće da objavi njihov demanti, kada smo ih pismeno obavestili o tačnom datumu kada će njihov odgovor biti objavljen. Taj datum je 1. septembar – dan kada izlazi sledeći broj Nove ekonomije, prvi u kom uopšte možemo da objavimo njihov dopis.

Kada RGZ ovako flagrantno, slobodno i neopterećeno iznosi neistine o nečemu o čemu postoji pisani dokaz, nemoguće je ne zapitati se šta u toj instituciji rade onda kada takvih pisanih dokaza nema.

O datumu objavljivanja njihovog odgovora smo ih obavestili elektronskom poštom 11. jula zajedno sa informacijom da je to dan kada izlazi prvi sledeći broj Nove ekonomije kada će njihov tekst biti prenet i na portalu, što je dinamika koju naš list inače primenjuje na sve tekstove iz štampanog izdanja, i na taj dopis nismo dobili nikakav odgovor i nikakav protest od RGZ-a.

Uopšte je bizarno da nas neko optužuje da nešto nije objavljeno „ni u štampanom ni u digitalnom izdanju“, kada nikakvo izdanje još nije ni odštampano.

Dakle, da zaključimo:

RGZ je obavešten kad će njihov odgovor biti objavljen.

RGZ zna kada će njihov odgovor biti objavljen.

RGZ nije imao primedbe na datum kada će njihov odgovor biti objavljen.

I RGZ je odlučio da sve to sakrije od javnosti.

S poštovanjem,

Kolegijum Nove ekonomije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi