Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reagovanje direktora RTK Gervale nakon prenešene vesti sa "Slobodne Bosne"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 07. 2024.

Autor: RTKlive Izvor: RTKlive

Reagovanje direktora RTK Gervale nakon prenešene vesti sa "Slobodne Bosne"

Direktor Radio televizije Kosova Riljind Gervala reagovao je povodom objavljivanja vesti na RTK koja je preuzeta sa bosanskohercegovačkog medija "Slobodna Bosna".

U objavi na Fejsbuku, Gervala kaže da je "Slobodna Bosna" poznata kao ozbiljan medij i da RTK redovno prenosi vesti značajnih stranih medija koji pišu o Kosovu.

On ističe da je, kada je RTK emitovala tu vest iz „Slobodne Bosne“, ona već bila komentarisana i podeljena na društvenim mrežama.

Gervala je takođe pozdravio pokretanje ad hok komisije od strane Borda RTK-a i v.d. direktora RTK-a u vezi sa ovim pitanjem, nazivajući to dobrim načinom za preispitivanje profesionalnih zadataka i očekivanja u RTK-u.

Ceo post:

"Kao direktor RTK, imam profesionalnu i moralnu obavezu prema javnosti RTK, kao i prema građanima Republike, kada se pomene naziv ustanove.

Stoga sam želeo da razjasnim okolnosti kako je RTK prenela vesti bosanskog medija o režimu u Srbiji, njihovim planovima za region, ali i uticaju Srbije na medije u regionu, među kojima i neke od onih na albanskom jeziku na Kosovu.

Reč je o tekstu u medijima „Slobodna Bosna“, u kome se tvrdi da se istražuje uticaj koji Aleksandar Vučić vrši na medije susednih zemalja. U njemu se, između ostalih, pominju i neki mediji koji deluju u našoj zemlji. Želim da istaknem da RTK nije imenovao ove medije; ovo je način da se sačuva integritet profesionalaca koji rade u tim medijima razmotri naspram profesionalne obaveze informisanja javnosti.

Profesionalne procene da objavite ili ne objavite ovakve vesti nikada nisu lake. Pošto vest nije proizvod lične istrage, novinar mora da proceni ozbiljnost medija koji se citira. Tamo će biti postavljen niz pitanja. Da li se portal citira anonimno, ili postoji profesionalni urednik sa odgovornim urednikom. Kakvu istoriju ima kao medij. Da li postoje ocene novinarskih udruženja u toj zemlji?

Ova i druga slična pitanja imaju obilje odgovora.

"Slobodna Bosna" je ozbiljan medij. Izlazi u štampi kao dnevne novine od 90-ih godina. U 2015. godini potpuno je prešao na digitalno izdanje, kao i većina medija u regionu i šire. “Slobodna Bosna” ima profesionalnu redakciju, sa poznatom bosanskohercegovačkom novinarkom Mirhom Dedić kao glavnim urednikom. Pored nje, tu radi sedam profesionalnih i iskusnijih novinara tri nacionalnosti u BiH. Takođe ima profesionalnog fotografa i administrativnog arhivista redakcije. Odgovorni urednik je poznati bosanski novinar Senad Avdič.

„Slobodna Bosna“ ima sekularistički profil, odnosno nije skliznula u vode verskog fanatizma. Poznata je po istraživanju korupcije i organizovanog kriminala. Kao takva, naravno, često je bila optužena i tužena na sudu. Međutim, kada je bosanskohercegovački sud 2011. godine osudio odgovornog urednika Avdića za nekoliko istraživačkih tekstova, Komitet za zaštitu novinara nazvao je tu odluku „flagrantnim napadom na slobodno novinarstvo“. Iste godine, odnosno 2011. godine, odgovorni urednik "Slobodne Bosne" Senad Avdić je tamo proglašen za 'novinara godine'.

Dakle, ponavljam, "Slobodna Bosna" je prepoznata kao ozbiljan medij. RTK redovno prenosi vesti značajnih stranih medija koji pišu o Kosovu. Procjenjujem da ovdje nije bilo objektivnog motiva za cenzuru vijesti ozbiljnog medija.

Jedan od osnovnih principa novinarstva je profesionalna i etička obaveza objavljivanja vesti bez obzira na posledice, ono što naše nemačke kolege nazivaju „posledičnom neutralnošću“: dužnost neutralnog novinara nije da zaštiti ljude koji se u vestima pominju od posledica, već da obavesti javnost. Dotične osobe i mediji su imali sve prilike da reaguju na RTK, to znaju pošto su iskusni novinari. Ali oni su odlučili da reaguju u svojim medijima i da optuže medij "Slobodna Bosna".

To nas ne može zaustaviti, mi ćemo takođe izveštavati o tim procesima.

Na kraju želim da dodam da je RTK, kada je prenela dotičnu vest iz „Slobodne Bosne“, vest već je bila podeljena. Dakle, već je bila komentarisana i podeljena na društvenim mrežama. U toj situaciji, nakon procene ozbiljnosti stranih medija, RTK u suštini ima samo dve opcije, Ili ućutkati vesti, a onda biti kritikovan zbog praktikovanja cenzure, smanjujući kredibilitet institucije u javnosti; pa, ovakve kritike su uništile sve javne servise u regionu. Ili objaviti vest i suočiti se sa očekivanom kritikom.

Bord RTK i v.d. i direktor RTK-a su najavili da će pokrenuti ad hok komisiju za razmatranje odluke kao što je gore navedeno. Pozdravljam ovaj korak, to je dobar način da se preispitaju profesionalne dužnosti i očekivanja u RTK.

RTK ne može da postane anksiozni medij, hodeći na prstima da ne bi nikome smetao."

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi