Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kosovski zakon o medijima omogućava političko zarobljavanje regulatornog tela
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 07. 2024.

Izvor: EFJ (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Kosovski zakon o medijima omogućava političko zarobljavanje regulatornog tela

Dole potpisani partneri iz konzorcijuma Media Freedom Rapid Response – MFRR izražavaju duboku zabrinutost zbog usvajanja novog zakona o medijima u Skupštini Kosova ovog meseca.

Delimo lokalnu i međunarodnu zabrinutost da ovaj zakon ne ispunjava međunarodne standarde slobode izražavanja i ugrožava slobodu medija, između ostalog i davanjem vlastima veće kontrole nad medijskom regulativom.

MFRR se ranije pridružio kosovskim organizacijama civilnog društva u skretanju pažnje na Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije (NKM). Kritičari su predloženi zakon videli kao napad na medije, izražavajući bojazan da bi vladajuća stranka mogla da iskoristi taj zakon da ih cenzuriše. Sada postoji rizik da to postane stvarnost, sa mogućim ozbiljnim posledicama po slobodu i nezavisnost medija.

U decembru prošle godine, kosovska vlada – na čelu sa pokretom Samoopredeljenje  je prvi put usvojila nacrt ovog zakona. Ignorišući lokalne i međunarodne kritike, 7. marta 2024. je Skupština, kojom upravlja Samoopredeljenje, usvojila predlog zakona u prvom čitanju. Kosovski parlament je 11. jula usvojio Zakon o medijima uprkos savetima Saveta Evrope, Evropske unije, OEBS-a i drugih organizacija.

Opozicione stranke Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova osporile su zakon pred Ustavnim sudom 19. jula. Udruženje novinara Kosova zatražilo je od kosovske predsednice Vjose Osmani (koja sarađuje sa Samoopredeljenjem) da javno iznese svoje mišljenje o Zakonu o NKM. Do sada se nije oglašavala.

Glavna zabrinutost vezana za zakon odnosi se na mogući uticaj na medijski pluralizam, nezavisnost i širi regulatorni pejzaž koji reguliše medije u zemlji. Predloženi zakon sadrži nekoliko spornih odredbi:

  • Veći politički uticaj na regulatorno telo: utvrđeno zakonom kao „nezavisno telo za regulisanje, upravljanje i nadzor nad spektrom frekvencija za emitovanje“, NKM je ipak već podložna političkom uticaju. Pošto ih bira Skupština Kosova (u kojoj Samoopredeljenje trenutno ima 51% mesta), članovi NKM su često u službi svojih političkih agendi. Proširenje odbora NKM sa sedam na 11 članova, produženje njihovog mandata na do osam godina i mogućnost da parlament raspusti odbor, u slučaju da izgubi poverenje, što je sve predviđeno nacrtom zakona, povećaće potencijal za političko zarobljavanje, omogućavajući još veći uticaj vlade na medijsku regulativu. Istovremeno, Savet za štampu Kosova (koji čine predstavnici medija) biće oslabljen, jer će NKM regulisati deo onlajn medija.

  • Registracija onlajn medija: novi zakon zahteva od NKM da registruje medije na osnovu nove definicije onlajn medija koja ne postoji u pravu EU, prema pravnom mišljenju Saveta Evrope. Ovo stvara pravnu nesigurnost za onlajn medije.

  • Novčane kazne za kršenje pravila po novom zakonu: nacrt predviđa novčane kazne u rasponu od 200 do 40.000 evra za medije koji prekrše njegove odredbe, ali ne precizira koji tačno iznos je određen za koji prekršaj. Ovo izaziva zabrinutost oko proizvoljnih i preteranih kazni koje bi mogle da ućutkaju suprotne glasove.

  • Uklanjanje klauzule o rodnoj ravnopravnosti: nacrt zakona ukida prethodni uslov da bar dve žene budu članice odbora NKM, što predstavlja kršenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti iz 2015. i izaziva dodatnu zabrinutost oko predstavljanja u medijima.

Zakon je usvojen bez uključivanja ključnih preporuka međunarodnih organizacija, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa posvećenošću Kosova održavanju evropskih standarda za slobodu medija.

Konkretno, EU i OEBS su pokrenuli pitanja uticaja zakona na sastav, ulogu i odgovornost NKM, kao i njenih proširenih ovlašćenja nad društvenim medijima. Pored toga, Savet Evrope je kritikovao manjak pravne jasnoće u okviru odredbi,  prorcionalnosti mera i odstupanja od pravnih tekovina EU.

Zakonske promene moraju biti napravljene uz istinsko učešće udruženja i predstavnika medijskog sektora.

Stoga se nadamo da će Ustavni sud oceniti novi zakon u svetlu ustavnih odredbi o pravu na slobodu izražavanja i zaštiti slobode i nezavisnosti medija, kao i međunarodnih i regionalnih standarda ljudskih prava.

Pozivamo sud da iskoristi svoj mandat da poništi zakon i zaštiti osnovna prava. Istovremeno, pozivamo predsednicu Osmani da javno osudi zakon i ponovi svoju posvećenost promociji i očuvanju slobode medija na Kosovu.

Potpisnici

  • Međunarodni institut za štampu (IPI)
  • Organizacija Article 19 Evropa
  • Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)
  • Evropska federacija novinara (EFJ)
  • Free Press Unlimited (FPU)
  • OBC Transeuropa (OBCT)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi