Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kad RTK prenese Slobodnu Bosnu a preuzmu poslanici LVV: Istraživačko novinarstvo ili zastrašivanje novinara?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 07. 2024.

Izvor: KoSSev

Kad RTK prenese Slobodnu Bosnu a preuzmu poslanici LVV: Istraživačko novinarstvo ili zastrašivanje novinara?

Udruženje novinara Kosova više je puta, zaključno sa jučerašnjim danom, apelovalo na kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njegovo vladajuće Samoopredeljenje da se ne upuštaju u „neprihvatljive kampanje“ koje imaju za cilj da „zastraše novinare“ na Kosovu da rade svoj posao.

Objavljen kao „prvi deo ekskluzivnog saznanja“, koje potpisuje bezimeni „Istraživački tim Slobodne Bosne“: „NAJVEĆA TAJNA VUČIĆEVE (SR)BIA-e (I): Šta je predsjednik Srbije zatajio Scholz-u i zašto se Dodik nije mogao suzdržati…“, jedan njegov deo završio je navodno juče popodne na portalu RTK, da bi ga za sada dva poslanika Samoopredeljenja odmah podelila preko društvenih mreža uz skrinšotove.

Šta piše „Slobodna Bosna“

U tekstu se ova neimenovana grupa „istraživača“ bavi namerama srpskog predsednika Aleksandra Vučića, a tiče se pozadine iskopavanja litijuma.

U posebno istaknutom delu, dotiče se i navodnih saznanja o Vučićevom uticaju na medije na Kosovu:

„Kako saznaje ‘Slobodna Bosna’, Vučićev režim je nakon Crne Gore i Kosova u ekspanziji kada je u pitanju ‘poklapanje’ nepodobnih medija u regionu. Naime, nakon ‘akcija’ u Crnoj Gori, došao je red na medijski udar na Kosovu, gde je, kako otkrivaju naši sagovornici iz te države, prvi na red došao portal Periskopi, koji je pod direktnom kontrolom teroriste iz Banjske Milana Radoičića, a nedavno je završena i milionska transakcija kosovskog Nacionalja, koji se kritičkim tekstovima o vladi Aljbina Kurtija stavio na raspolaganje Vučićevom režimu i izazvao bes među kosovskim Albancima“.

Iako predstavljen kao istraživački tekst, on nema osnovne elemente potrebne za istraživačku novinarsku priču. Naprotiv, radi se o tekstu napisanom u propagandističkom i tabloidnom tonu.

Baš je ovaj deo, kako to potvrđuje i Udruženje novinara Kosova, RTK odlučila da juče objavi, a potom su se na njega pozvali i poslanici Samoopredeljenja Dimalj Baša i Salih Zuba.

Tekst na RTK pretraživačem, uključujući i Gugl, kao i dostupnu arhivu sa sajta nismo, međutim, uspeli da u međuvremenu pronađemo.

„Vučićev problem broj 1 je Aljbin Kurti, a pred izbore se očekuje da se aktivira njegova zabava u zemlji i inostranstvu! Prema pisanju lista ‘Slobodna Bosna’, tvrdi se da je jedan portal na Kosovu pod direktnom kontrolom teroriste Milana Radoičića, dok je drugi portal prihvatio milionsku transakciju, sa ciljem objavljivanja članaka kritičnih za vladu Aljbina Kurtija. To su oni zločinci koji se kriju iza tašne da zabavljaju Srbiju!“, poručio je poslanik Samoopredeljenja Dimalj Baša.

Pridružio mu se kolega Salih Zuba:

„Ima vesti koje se ne daju i postoje vesti koje se daju, ali se ne pravi VEST.
Primer: Bosanskohercegovački dnevnik Slobodna Bosna objavio je danas svoje istraživanje u kojem otkriva planove Beograda/Vučića za uticaj i kontrolu medija u regionu, uključujući i Kosovo. Pomenuta su dva kosovska medija, Periskopi i Nacionalje. Slobodna Bosna je upozoravala i na druge tekstove. Do tada, ovo je vest“.

AGK: Opasna i neprihvatljiva kampanja

Reagovalo je odmah Udruženje novinara Kosova sa osudom, kako navode, opasne kampanje optužbi dvojice poslanika Samoopredeljenja protiv portala Nacionalje i Periskopi.

„Udruženje novinara Kosova uznemireno je novom kampanjom pokreta Samoopredeljenje protiv medija na Kosovu. Poslanici Sali Ziba i Dimal Baša distribuirali su članak iz medija pod nazivom ‘Slobodna Bosna’ u kojem optužuju medije na Kosovu da su, prema njima, ‘pod kontrolom Srbije i Vučića’,“ objašnjavaju iz udruženja, uz detalje poruka dvojice poslanika.

AGK, takođe, iznosi informacije o tome ko stoji iza navodnih informacija sa ovog portala:

„Pisanje ‘Slobodne Bosne’ zasnovano je na izvorima i izjavama kontroverznog pojedinca po imenu Boban Bogdanović, koji kaže da je srpski politički disident“.

„AGK najoštrije osuđuje ovu opasnu i neprihvatljivu kampanju poslanika vladajuće partije Samoopredeljenje koja je usmerena na ova dva medija i novinare koji tamo rade. Ovakve kampanje ozbiljno ugrožavaju bezbednost novinara ova dva medija, a Samoopredeljenje i njegovi poslanici moraju da budu odgovorni za podsticanje mržnje i potencijalne napade na njih“.

Osim što su podsetili na to su već više puta do sada reagovali sa apelima Aljbinu Kurtiju i Samoopredeljenju da prestanu da targetiraju medije i novinare, istovremeno su iz ovog udruženja izrazili i žaljenje:

„Što je ‘vest”, poput ove, koja napada kolege, našla mesto u centralnim vestima Javne televizije Kosovo“.

Iako predstavljen kao istraživački tekst on nema elemente koji su potrebni za novinarsku istraživačku priču.

Portali Periskopi i Nacionalje, uz nekoliko drugih medija su se i u prošlosti nalazili na udaru krugova bliskim Samoopredeljenju, sa optužbama da su povezani sa Srbijom. Posebno je pod udar dolazio direktor Nacionalja Berat Bužalja, koji je u javnosti oštar kritičar politike Aljbina Kurtija i ovog pokreta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi