Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ruski sud osudio novinarku RSE Alsu Kurmaševu na šest i po godina zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2024.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Ruski sud osudio novinarku RSE Alsu Kurmaševu na šest i po godina zatvora

Ruski sud osudio je Alsu Kurmaševu na šest i po godina zatvora zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci, nakon tajnog suđenja, prema sudskim dokumentima i dužnosnicima, izvijestio je 22. jula Associated Press (AP).

Kurmaševa ima dvojno državljanstvo, rusko i američko, i novinarka je Radija Slobodna Evropa u Pragu.

Presuda na sudu u Kazanju izrečena je u petak, 19. jula, istog dana kada je sud u ruskom gradu Jekaterinburgu osudio novinara Wall Street Journala Evana Gerškoviča za špijunažu i osudio ga na 16 godina zatvora u slučaju koji su Sjedinjene Države nazvale politički motivisanim.

Kurmaševa, je osuđena za „širenje lažnih informacija“ o vojsci, navodi se na sajtu Vrhovnog suda Tatarstana.

Kurmaševa je privedena 18. oktobra 2023. pod optužbom za kršenje takozvanog zakona o“stranim agentima“ i širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Glasnogovornica suda Natalija Loseva potvrdila je za AP da je Kurmaševa osuđena na šest i pol godina zatvora za slučaj koji je klasificiran kao tajni, ne navodeći detalje o prirodi optužbi protiv nje.

Upitan o odluci, predsjednik RSE, Stephen Capus, osudio je suđenje i kaznu Kurmaševoj, opisavši to kao „izrugivanje pravdi“. Rekao je da je jedini „pravedan rezultat za Alsu njezino trenutačno puštanje iz zatvora“.

„Ova američka državljanka, naša voljena kolegica, mora se ponovno spojiti sa svojom obitelji“, rekao je Capus u izjavi za AP.

Kurmaševa je u pritvoru od strane ruskih vlasti od novembra prošle godine, na temelju toga što se nije registrirala kao „strana agentica“.

Takva je registracija obavezna prema ruskom zakonu koji cilja na novinare, aktiviste civilnog društva i one koji se ne slažu s vladom.

Kurmašena, njen poslodavac i pristalice odbacuju optužbe kao politički motivisane.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi