Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odbor za kulturu i informisanje usvojio većinom glasova: Poskupljuje pretplata za RTV i RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2024.

Autor: Beta Izvor: 021.rs

Odbor za kulturu i informisanje usvojio većinom glasova: Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni servis.

Ovaj predlog predviđa povećanje mesečne pretplate sa 299 na 349 dinara. 

Prilikom obrazlaganja zahteva za povećanje pretplate rečeno je da je Vlada Srbije predlog izmena zakona Narodnoj skupštini uputila 4. jula na osnovu toga što se pretplata od 299 dinara nije menjala od 2020. godine, kao i da će povećanje takse od 50 dinara obezbediti uslove za nesmetani rad medijskog sevisa.

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Branko Miljuš je tom prilikom rekao da povećanjem pretplate RTS dobija "svoj deo kolača" za kreiranje lažne stvarnosti, kao i da javni medijski servis takvim načinom rada krši zakon i Ustav, kao i pravo građana da budu pravovremeno i objektivno informisani. 

Miljuš je rekao da je loše to što članovi Odbora ne pričaju o napadima na novinare, kojih je tokom prošle godine, prema njegovim rečima, bilo 183 i pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da objavi snimak napada na novinara Vuka Cvijića, koji se dogodio u Beogradu.

"Priča se o povećanju nečega što ste obećali da ćete ukinuti", rekao je Miljuš u raspravi pre glasanja. 

Većinom glasova članovi Odbora za kulturu i informisanje usvojili su i predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma o finansiranju zajedničke stalne izložbe u "Bloku 17" u bivšem nacističkom logoru Aušvic-Birkenau. 

Usvojen je i predlog o potvrđivanju sporazuma Vlade Srbije i Vlade Kine o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara, za koji je u obrazloženju rečeno da je reč o "bilateralnom sporazumu, u skladu sa podizanjem opšteg nivoa međusobnih odnosa".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi