Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Protiv medijskog mraka južno od Save i Dunava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 03. 2013.

Izvor: Danas

Protiv medijskog mraka južno od Save i Dunava

Moramo se energično i svim demokratskim sredstvima boriti protiv eventualne primene novog seta medijskih zakona, čija primena će, bez ikakve dileme, dovesti do definitivnog urušavanja onoga što je nakon pogubne privatizacije ostalo od sistema javnog informisanja u Srbiji.

Kragujevac, Niš, Novi Pazar i drugi veći gradovi u Srbiji ne smeju da dozvole gašenje svojih lokalnih i regionalnih televizija, koji su jedini izvor objektivnog, pravovremenog i informisanja o društvenim, ekonomskim, političkim, komunalnim, infrastrukturnim i drugim pitanjima i problemima u njihovim sredinama. Moramo se zajednički, formiranjem jednog fronta, usprotiviti uvođenju medijskog mraka u unutrašnjosti Srbije, u kojem će onda sve biti dozvoljeno.

 

Ovo je rezultat najvećeg broja diskusija na jučerašnjoj javnoj raspravi posvećenoj Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, organizovanoj u kragujevačkoj gradskoj skupštini, u kojoj su, na inicijativu Radio televizije Kragujevac (RTK), učestvovali predstavnici gradskih televizija iz Pančeva, Niša i drugih mesta, zatim zvaničnici  Ministarstava kulture i informisanja i lokalne samouprave, kao i istaknuti šumadijski javni radnici.

Malo kome na jučerašnjom skupu je bilo jasno zašto je Ministarstvo kulture i informisanja prilikom izrade Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima u potpunosti ignorisalo Medijsku strategiju Vlade Srbije iz 2012, koja je predviđala formiranje i postojanje šest regionalnih javnih servisa u Srbiji. S tim u vezi naglašavano je da Evropska komisija nije imala ništa protiv te medijske strategije i njenih odredbi koje propisuju formiranje regionalnih javnih servisa, izvan Beograda i Novog  Sada. Naprotiv, i zvaničnici Evropske komisije, primećeno je juče, nisu krili činjenicu da regionalni javni servisi postoje i u najrazvijeniji  zemljama Evropske unije.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi