Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gledajte, eno ga pop s televizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 03. 2013.

Autor: Zvezdana Gligorijević Izvor: Naše novine

Gledajte, eno ga pop s televizije

Crkva Svetog Marka u Užicu jedina je crkva u Srbiji iz koje se putem TV-a komunicira s vernicima. Užički sveštenik protojerej Milić Dragović svakog petka iz crkve, pred omanjom publikom i direktno preko linka, građanima cele zapadne Srbije drži predavanja i šalje poruke vernicima.

Crkva Svetog Marka u Užicu jedina je crkva u Srbiji iz koje se uživo, preko televizije, komunicira sa vernicima, a to sve zahvaljujući Miliću Dragoviću, protojereju i starešini te crkve, i Ranku Stankoviću, direktoru regionalne TV Lav.

Zahvaljujući Dragovićevom pripovedanju o veri i crkvi, ali i mnogim drugim temama koje život znače, kroz mnogobrojne poučne priče koje je neko napisao i iz života običnih ljudi, kao i sa značajnim gostima u emisiji, pridobio je široku gledanost na području zapadne Srbije. I ne samo to. Dok njegove reči idu direktno u etar, u crkvi sedi publika koja sa pažnjom sluša njegovo pripovedanje.

Tako je bilo i prošlog petka. U maloj kancelariji u zvoniku crkve skoro dva sata sveštenik je za Naše novine pričao o svojim aktivnostima, idejama kako je počeo da preko televizije kontaktira sa vernicima, o korišćenju sajta, radija, o gostima koji su mu gostovali u emisiji... Za sve to vreme prijatna muzika se čula iz kompjutera.

Moderna misija

- To je muzika koja se emituje sa našeg radija Sveti Marko. Kada odete na naš sajt, automatski se uključuje naš radio. Za sada može da se čuje samo preko interneta, ali u planu nam je da prerastemo u lokalnu radio-stanicu, koja će se baviti raznim ozbiljnim temama, ne samo iz teologije već i iz istorije, umetnosti, književnosti i slično - kaže naš domaćin.

- I evo, 20 vekova učenici Hristovi i njihovi naslednici na različite načine i različitim metodama objašnjavaju tajnu Hrista i tajnu crkve. Osnovni način misije bio je razgovor licem u lice, informacije su sporije putovale, ali to nije smetalo učenicima Hristovim da puni vere i Duha svetoga obiđu ceo tada poznati svet i da oganj vere pronesu pre svega kroz Rimsku imperiju. Kroz razne načine misija prenošenja božje reči i njeno objašnjenje je preživela, a evo danas ja preko televizije radim isti misionarski posao. Moram da priznam da su ove emisije i meni pomogle da tu misiju crkve lakše obavljam. Ne mogu da posvetim toliko vremena svakom parohijanu, nemam toliko vremena niti oni imaju to vreme, a ovako mogu da pogledaju emisiju ili reprizu. Poslednjih nekoliko godina video sam da građani poučne priče pamte i da ih prepričavaju jedni drugima. Obično me u gradu prepoznaju kao „popa s televizije“ - kaže Dragović.

Kamere spremne

- Trudim da sve ono što govorim ima veze sa našim životom i da su to pre svega egzistencijalne teme, što pomaže rešavanju svakodnevnih pitanja. Jedna od suštinskih stavki misije koju ja zastupam jeste da crkva i savremeni svet imaju mnogo zajedničkih tačaka. Savremeni čovek treba da ima pomoćnika u crkvi da bi rešio probleme zdravlja, problem smrti, problem duhovnosti, porodični problem... Vera o kojoj mi ovde govorima nije nešto što se pridodaje životu rečima „verujem u Boga“, već propovedamo da vera treba da postane temelj našeg života - objasnio je Milić Dragović.

I dok se priprema sa emisiju, narod već dolazi u crkvu da uživo čuje šta sveštenik priča. Kamere su već spremne da preko linka iz crkve, direktno ispred oltara, prenesu signal do studija TV Lav, a zatim da se preko njih, takođe odmah, preko čačanske TV Galaksije emituje i u tom delu Srbije. Čitavih 45 minuta bez prestanka Milić Dragović je objašnjavao povezanost vere i razuma, što je bila tema te emisije.

- Već godinama dolazim i slušam sveštenika. Prava je stvar ovo što radi i što to radi na nama prijemčiv način. Otvara nam misli i usmerava ka nekom putu koji mi sami treba da pronađemo - kazala je jedna od prisutnih gledataljki.

Šta je ono pravo pravoslavno?

Ranko Stanković, direktor TV Lav, kaže da je od samog početka otvaranja televizije 2007. godine ostvario saradnju sa protojerejom Milićem Dragovićem.

- Rođen sam i dugo sam živeo u Sarajevu. Kada mi je otac umro, pitao sam sveštenika kako da sahranim oca, a on mi je rekao: „Po običaju tvog mesta.“ E, onda mi se stalno u glavi vrtela misao „sto sela, sto običaja, a šta je ono pravo pravoslavno“?! I kada sam otvorio televiziju, otišao sam odmah u parohijski dom, objasnio sveštenicima svoju ideju, koju su oni odmah prihvatili i odredili oca Milića, koji je već imao iskustva u tome. Od tada je to zaživelo i osnove pravoslavlja već osam godina prenosima uživo - kaže je Ranko.


Biografija Milića Dragovića

Milić Dragović rođen je 1969. godine. Bogoslovski fakultet upisao je 1991. godine, a završio ga 1996. kao 593. student na tom fakultetu. Naredne godine je postao sveštenik u Požegi i odmah sa lokalnom TV Požega počinje emisiju o pravoslavlju. Urađen je ciklus „Hrišćanski život“ u 12 emisija od po 90 minuta, „Azbuka Hrišćanstva“ u 30 emisija od po 45 minuta.

Pri crkvi je otvorio čitalište „Sveti Maksim Ispovednik“, a 2002. godine uz pomoć građana počeli su radovi na Crkvi Sveta tri jerarha, najvećoj u Eparhiji žičkoj, u koju je ugrađeno pola miliona komada cigli. Zahvaljujući svom radu, 2005. godine premešten je u Užice i postavljen za starešinu Crkve Svetog Marka.

Odmah je krenuo u obnovu crkve od temelja do krova i za dve godine ona je potpuno obnovljena. Od 2007. sklopio je saradnju sa TV Lav i do sada je emitovano više od 300 emisija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi