Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari u Nemačkoj bojkutuju desničarsku AfD
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 07. 2024.

Izvor: FoNet

Novinari u Nemačkoj bojkutuju desničarsku AfD

Nemačko udruženje novinara (DJV) saopštilo je danas da se distancira od desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i "na svim nivoima prekida političku diskusiju sa predstavnicima svih antiustavnih partija i grupa".

Odluka je doneta uoči važnih izbora u istočnonemačkim pokrajinama, a opštim formulacijama je ostavljen prostor da se prekid komunikacija proširi i na druge ekstremne organizacije, prenosi agencija DPA.

Dokument nije obavezujući, već predstavlja stav udruženja.

Predsednik DJV Mika Bojster, koji nema partijsku afilijaciju, stav je objasnio time da "AfD pokušava da uništi politički diskurs".

Udruženje navodi i da je zabrinuto za slobodu medija, jer "više nije isključeno da će ekstremne političke snage u pokrajinama preuzeti vlast i nametnuti svoje antiustavne ideje o medijskoj politici".

DJV je, između ostalog, optužio AfD da govorom mržnje i agitovanjem promoviše društvenu klimu u kojoj su napadi na novinare postali uobičajeni.

Udruženje novinara okuplja oko 27.000 članova, uz izvesno osipanje članstva poslednjih godina. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi