Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ugasili „talase“ smenili Šerifa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 03. 2013.

Autor: M. Nićiforović Izvor: Večernje novosti

Ugasili „talase“ smenili Šerifa

Na novopazarskoj Televiziji Jedinstvo, najstarijoj u ovom kraju, preksinoć nije emitovana udarna informativna emisija “Novi talasi”, jer su kako je saopštio direktor ove informativne kuće Šerif Marukić, pristalice muftije Muamera Zukorlića upale i onemogućile njen rad. Marukić je rekao da je situacija bila na ivici incidenta, ali da zahvaljujući prisebnosti zaposlenih, nije došlo do sukoba.

 

Televizija od preksinoć ne emituje uobičajeni program, već samo muziku, a svi zaposleni, njih oko 15 od juče ne rade. Neki od radnika TV Jedinstvo, rekli su nam da su žrtve sukoba u Bošnjačkoj demokratskoj zajednici (BDZ) i da su od nadležnih državnih organa zatražili zaštitu. Radnici ističu da je do upada došlo samo zato što se njihov direktor Marukić, stavio na stranu Emira Elfića.

Iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, juče je saopšteno da su informacije o navodnom upadu naoružanih pristalica muftije Zukorlića u TV Jedinstvo, koje su lansirali neki mediji, zlonamerne i lažne i da imaju za cilj blaćenje Zukorlića. U Mešihatu tvrde da se samo radi o promeni direktora, da je smenjen Šerif Marukić “jer zaposlenima više meseci nije obezbedio plate i dozvolio je da televizija izgubi frekvenciju” i da je na njegovo mesto postavljen Mirsad Fiuljanin.

Prema nezvaničnim informacijama iz policije, patrola nije imala razloga da interveniše, jer nije bilo incidenata i sukoba. U TV Jedinststvo trenutno su ljudi bliski muftiji Zukorliću, koji juče nisu bili voljni za razgovor, ali su medijima prosledili saopštenje u kom ističu da se ne radi o upadu, već o promeni promene direktora. Televiziju Jedinstvo 1996. godine osnovala je Štamparija “Jedinstvo” u Novom Pazaru koja je u februaru prošle godine ugašena, pa je tim činom ova medijska kuća izgubila i frekvenciju koju je dobila od Republičke radiodifuzne agencije.

Ipak, i bez frekvencije TV je nastvila rad, a u Novom Pazaru su je, iako su to zaposleni uvek demantovali, nazivali “muftijinom televizijom”, jer se veruje da je muftija njen većinski vlasnik. Nejasno je kako, i da li je uopšte došla u vlasništvo Zukorlića, i njemu bliskih firmi i ljudi, kao i da li muftija i njegovi saradnici uopšte mogu da menjaju direktora.

RRA je raspisala konkurs za dodelu frekvencije koju je koristila TV Jedinstvo, zaposleni sa direktorom Marukićem nameravali su da konkurišu za frekvenciju i naprave nezavisnu i profesionalnnu TV kuću. Prema nezvaničnim informacijama, za frekvenciju TV Jedinstvo zainteresovano je još nekoliko firmi i pojedinaca u Novom Pazaru.

Više puta demolirana

Borba za kontrolu TV Jedinstvo traje skoro od njenog osnivanja. Sukobi oko ove televizije obično bi se intezivirali u preduzbornim kampanjama, Tako su pre nekoliko godina u studio Jedinstva upale maskirane osobe i na očigled zaposlenih, metalnim polugama polupali stolove za režiju. Nekoliko puta dešaavala su se i oštećenja, pa i krađe njenih predajnika.

Saopštenje NUNS

Nezavisno  udruženje novinara Srbije zatražilo je juče da se novinarima TV Jedinstvo omogući da rade bez pritisaka, da nadležni ispitaju sve okolnosti pod kojima je došlo do promene direktora i da li je bilo upada naoružanih ljudi, da se ispita vlasnička struktura i utvrdi kako televizija radi, a još prošle godine je izgubila frekvenciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi