Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Suzani Ivanjac i Veri Janković Raičević uručena nagrada za lepotu govora „Radmila Vidak“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 05. 2024.

Autor: RTS Izvor: RTS

Suzani Ivanjac i Veri Janković Raičević uručena nagrada za lepotu govora „Radmila Vidak“

Nagrada „Radmila Vidak“ za lepotu govora uručena je u RTS Klubu Suzani Ivanjac, spikeru Radio Beograda 2, i Veri Janković Raičević, novinaru Informativnog programa Radio-televizije Srbije.

Suzana Ivanjac profesionalnu karijeru počela je 1993. godine u Televiziji Priština, najpre kao spiker u Informativnom programu, da bi kasnije obavljala različite poslove u skoro svim redakcijama – od spikera i voditelja, preko novinarsko-reporterskog rada na terenu, do posla urednika složenih emisija.

Od 1999. godine i izmeštanja Radio-televizije Priština u Prokuplje nastavlja sa radom na radiju i televiziji, a zatim prelazi u Informativni program Televizije Beograd. Bila je angažovana i u dopisništvu RTS iz Kuršumlije, gde je, pored uređivačkog posla, imala zapaženu mentorsku ulogu u obučavanju mlađih kadrova. Karijeru je nastavila u Međunarodnom Radio Jugoslaviji, gde je bila urednik i voditelj Video vesti, a zatim kao spiker Radio Beograda 2, gde do punog izražaja dolaze bogatstvo njenih govornih nijansi i melodioznost glasa.

 „Suzana Ivanjac pravilnom dikcijom i artikulacijom, bojom glasa, jasnim i razgovetnim kazivanjem u najboljoj tradiciji spikera Radio Beograda doprinosi negovanju jezičke kulture i očuvanju srpskog jezika“, navodi se u saopštenju žirija.

Vera Janković Raičević započela je voditeljsku, a kasnije i novinarsku karijeru 1982. godine u rodnom Kragujevcu, gde je, prema mišljenju tadašnjih spikera ove kuće, „zbog radiofonične boje glasa i dobre dikcije“ postala jedan od prepoznatljivih „glasova“ Radio Kragujevca. Po dolasku u Beograd i upisivanju studija na Fakultetu političkih nauka, prolazi i strogu audiciju za Drugi program Radio Beograda, gde je najviše radila za emisije „Zeleni megaherc“ i „Niko kao ja"“.

Sa 26 godina postala je deo novinarske redakcije Beogradskog TV programa. Uređivala je i vodila emisiju „Srbija danas”, a od 1994. bila je urednik i voditelj Trećeg i Prvog Dnevnika i izveštač iz Republičke i Savezne skupštine. Radila je rubrike za emisiju „Za i protiv“, za Dnevnik RTS i emisiju „Građanin”. Autor je više emisija serijala Informativnog programa „Trag“ i podkasta „Sazrevanje“.

„Vera Janković Raičević glasom i dikcijom upotpunjuje svoje novinarsko umeće pokazano u različitim informativnim emisijama Radio-televizije Srbije. Svesna je značaja dobro izgovorene reči, a zahvaljujući njenoj interpretaciji i logičnom toku izražavanja do gledalaca i slušalaca na pravi način stiže suština vesti“, stoji u obrazloženju žirija za nagradu „Radmila Vidak“.

Žiri za dodelu Nagrade „Radmila Vidak“ radio je u sastavu: prof. dr Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, (predsednik žirija) i lektorke Radio-televizije Srbije Nataša Šuljagić i Zorica Mićić.

Dobitnicama su nagrade uručili generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević i Ljiljana Marković, legendarni spiker i voditelj Radio Beograda i Televizije Beograd, jedna od ranijih dobitnica Posebnog priznanja „Radmila Vidak“ za dugogodišnji doprinos negovanju lepote govornog izraza. Prisutne su, u ime organizatora nagrade pozdravili Radovan Pantović, vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Radio Beograda 2 i Snežana Stamenković Jojić, urednica „Kulturnog dnevnika“.

Među dosadašnjim laureatima Nagrade „Radmila Vidak” su Žarko Obračević, Dejan Đurović, Dragan Vučelić, Dušica Mijatović, Vesna Radosavljević, Marija Mitrović Jokić, Aleksandar Božović, Vesna Lončarević, Nebojša Kotlajić i Miran Đevenica. Posebno priznanje za dugogodišnji doprinos negovanju lepote govornog izraza uručeno je Ljiljani Marković, Svetislavu Vukoviću, Danki Novović, Staki Novković Đorđević, Mariji Borovac Slavković, dok je ovim priznanjem prošle godine ovenčana Dragana Kaucki, doajenima spikerskog, voditeljskog i novinarskog posla na programima Radio-televizije Srbije.

Specijalnim priznanjem „Radmila Vidak” ranije je nagrađen i autorski tim emisije Prvog programa Radio Beograda „Srpski na srpskom” koja na sažet i duhovit način, u dramskoj formi, obrađuje česte jezičke nedoumice, a jedno izvanredno priznanje prethodnih godina dobio je i kolega iz Radio Novog Sada Slobodan Šorak.

Radio-televizija Srbije ustanovila je pre deset godina nagradu za lepotu govora koja nosi ime Radmile Vidak, prvog lektora Radio-televizije Beograd i velike jezičke prosvetiteljke, koja se delovanjem u programskoj svakodnevici televizije i radija istrajno borila za korektnost akcenatskog interpretiranja i stilsku lepotu izgovorene reči. Nagradu dodeljuju Radio Beograd 2 i Kulturno-umetnički program Televizije Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi