Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Simonoviću smanjena kazna za podstrekivanje na paljenje kuće novinaru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 04. 2024.

Autor: Tanjug, RTS Izvor: Tanjug

Simonoviću smanjena kazna za podstrekivanje na paljenje kuće novinaru

Bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, Apelacioni sud u Beogradu je smanjio zatvorsku kaznu za godinu dana, i pravosnažno ga osudio na četiri godine jer je podstrekivao druge okrivljene da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića. Drugostepeni sud je utvrdio otežavajuće i olakšavajuće okolnosti osuđenih, a veštačenjem proverio vrednost materijalne štete nastale usled požara.

Apelacioni sud u Beogradu smanjio za godinu dana kaznu zatvora bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i pravosnažno ga osudio na četiri godina jer je podstrekivao druge okrivljene da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.

Simonoviću je izrečena i novčana kazna od 100.000 dinara, a drugostepeni sud je smanjio i ostalim okrivljenima kazne.

Drugooptuženi Vladimir Mihailović koji je prvostepenom presudom bio osuđen na četiri godine, pravosnažno je osuđen na tri godine i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Trećeoptuženom Vladimiru Novakoviću je takođe kazna smanjena za godinu dana te je osuđen na kaznu zatvora od dve i po godine.

Aleksandar Marinković koji se nalazi u bekstvu je kao direktni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, za šest meseci manje od prvostepene presude, i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Odluka Apelacionog suda

Apelacioni sud smatra da se osnovano žalbama branilaca okrivljenih pobijaju navodi prvostepene presude da je prilikom požara nastupila šteta velikih razmera, kao i da je taj sud povredio zakon kada je okrivljene osudio za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Veštačenje je utvrdilo da je tom prilikom nastala materijalna šteta veća od četiri miliona dinara.

Prema pravnom shvatanju, šteta velikih razmera, u slučaju teškog dela protiv opšte sigurnosti, postoji kada vrednost prelazi iznos od šest miliona dinara, a što nije ovaj slučaj.

Imajući u vidu navedeno – sud je preinačio presudu u pogledu pravne kvalifikacije i radnje kvalifikovao kao krivično delo izazivanje opšte opasnosti u odnosu na Simonovića i Mihailovića podstrekavanjem.

U odnosu na Novakovića pravna kvalifikacija ostala je neizmenjena.

Otežavajuće/olakšavajuće okolnosti Simonovića

Kada je reč o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je po nalaženju Apelacionog, pravilno utvrdio od olakšavajućih okolnosti na strani Simonovića ocenio da je neosuđivan, lične i porodične prilike, da se radi o porodičnom čoveku.

Od otežavajućih okolnosti je ocenio da je kao podstrekač, saučesnik u izvršenju krivičnog dela ostvario visok intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra, da je krivično delo izvršio iz niskih pobuda.

Navodi se da je kao predsednik opštine Grocka, ne samo dužan da trpi kritike na račun vršenja svoje funkcije, već i da pokaže visok stepen tolerancije na njih, a odlučio da, koristeći svoj položaj i uticaj, preduzme nedozvoljene radnje – sve u cilju opomene Jovanovića da prestane da se bavi istraživanjem njegovog rada na poziciji predsednika opštine.

Otežavajuće/olakšavajuće okolnosti Mihailovića

U odnosu na Mihailovića prvostepeni sud je ocenio da je reč o porodičnom čoveku, da je priznanjem doprineo utvrđivanju činjeničnog stanja.

Što se otežavajućih okolnosti tiče, sud je uzeo u obzir da je ostvario visok intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra, da je krivično delo učinio iz niskih pobuda i da je zahtev Simonovića prihvatio iz koristoljublja, da bi time obezbedio bolji status svoje supruge.

Otežavajuće/olakšavajuće okolnosti Novakovića

Sud je od olakšavajućih okolnosti na strani Novakovića ocenio da je neosuđivan, da je priznanjem značajno doprineo utvrđivanju činjeničnog stanja i da se radi o porodičnom čoveku.

Od otežavajućih okolnosti Novakoviću, sud je utvrdio da je krivično delo učinio iz koristoljublja, da je svojim delom ostvario visok intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra i da tokom postupka nije izrazio žaljenje i kajanje zbog izvršenog krivičnog dela.

Otežavajuće/olakšavajuće okolnosti Marinkovića

Na strani Marinkovića sud je od olakšavajućih okolnosti utvdio da je priznanjem doprineo utvrđivanju činjeničnog stanja.

Otežavajuće okolnosti su njegova višestruka osuđivanost, te to da je izvršenjem krivičnog dela ostvario visok intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra, kao i da je krivično delo izvršio iz niskih pobuda.

Drugostepeni sud je ocenio da se osnovano žalbama branilaca okrivljenih osporava pravilnost odluke o visini kazne imajući u vidu da je Apelacioni sud prekvalifikovao sa težeg na blaže krivično delo, a što svakako, opravdava odmeravanje blaže kazne.

Takođe, Apelacioni sud smatra da prvostpeni sud nije dovoljno utvrdio da su Mihailović, Novaković i Marinković priznali izvršenje krivičnog dela, dok je u odnosu na Simonovića propustio da utvrdi njegovu starosnu dob, a u odnosu na Marinkovića nije cenio porodične prilike, što su sve okolnosti od značaja kod odmeravanja kazne, dok u odnosu na Novakovića propustio da kao olakšavajuću okolnost prihvati da je sposobnost okrivljenog da shvati značaj svog dela i da upravlja postupcima bila smanjena.

Požar u kući novinara

Naime, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanoviceve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće.

U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen. Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi