Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Školarci predstavili časopise, ponos svojih škola, ali i cele zajednice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 04. 2024.

Autor: Ninoslav Miljković Izvor: alpress.rs

Školarci predstavili časopise, ponos svojih škola, ali i cele zajednice

Drugi Sajam aleksinačkih medija, održan juče u Aleksincu, ukazao je na značaj i mesto koje u informisanju najmlađih, kao i u obogaćivanju kulturnog spektra naše opštine, imaju školski časopisi i drugi neformalni mediji u kojima učenici objavljuju svoje radove. Istaknuta je uloga, i doprinos, prosvetnih radnika koji sarađuju sa đacima na stvaranju i izdavanju tih časopisa.

Profesor dr Zoran Jevtović sa niškog Filozofskog fakulteta Departmana za novinarstvo, koji je održao veoma zapaženo predavanje, ovaj skup je ocenio kao veoma pozitivnim.

− Sajam medija u Aleksincu je prvi put pokazao brigu i pažnju prema mladim novinarima što je jedinstven primer u Srbiji u ovom trenutku. Praktično kroz rad sekcija budućih novinara pokazali smo kako se postupa, odnosno kako se pristupa promenama u savremenom novinarstvu danas, zatim da kroz razgovor sa mladima ukažemo na važnost slika koju oni daju u prikazivanju stvarnosti i očuvanju kulture sećanja na svoj kraj i na pripadanje zavičaju. U tom delu posebno skrećemo pažnju na značaj saradnje sa matičnom bibliotekom, odnosno digitalizacijom školskih časopisa čime bi se kulturna ostavština Aleksinca i čitavog tog dela Srbije sačuvala za neka buduća pokolenja – kazao je ovaj univerzitetski profesor i nekadašnji uspešni novinar.

On je bio pun hvale za organizatore i medije koji su pomogli u realizaciji jučerašnjeg skupa i ukazao je na značaj obrazovanja budućih generacija novinara koji će medijske poslove da rade u vremenu digitalizacije i veštačke intelegencije, što će biti veoma izazovno.

− Mislim da je Radio Aleksinac i da su aleksinački novinari pokazali i drugim kolegama u Srbiji kako treba brinuti o budućnosti, odnosno kako samo treba da vode računa o generacijama koje će ih zameniti, pogotovo u vremenu digitalizacije koja danas, hteli mi ili ne, praktično oblikuje naše živote − završio je Jevtović svoju ocenu o ovom događaju.

Ovogodišnji lokalni sajam medija je bio posvećen školskim časopisima i na njemu je svoje predstavnike imalo pet osnovnih škola sa područja opštine Aleksinac, kao i Aleksinačka gimnazija. Bili su predstavnici, nastavnici i učenici, iz Osnovnih škola „Desanka Maksimović” – Katun, „Sveti Sava” – Subotinac, „Stojan Živković Stole” – Trnjane, i dve gradske „Vožd Karađorđe” i „Ljupče Nikolić”.

Oni su predstavili svoje časopise i uopšte rad kada su u pitanju sadržaji koje oni objavljuju u pisanom, digitalnom, audio i video formatu. Naravno, za takav rad škole su dobijale različita priznanja, a nastavnica iz OŠ „Ljupče Nikolić” je upoznala skup da su oni dobili i značajne republičke nagrade. Iz škole u Subotincu su najavili izlazak jedne zanimljive brošure koja će biti interesanta i za širu javnost, jer će se u njoj naći i napis o nadimcima u selu, kao i intervju sa potomcima značajnih ličnosti iz tog mesta. Bogata i sadržajna produkciju stići će nam iz škole „Vožd Karađorđe”, a sa puno posvećenosti i jasnim namerama govorili su prosvetari iz škola u Trnjanu i Katunu.

Prezentaciju svoje stranice je imala Novinarska sekcija učenika Aleksinačke gimnazije „Hermes press”. Iz ove škole je najavljen i ponovni izlazak štampanog izdanja „Gimnazijalac”.

Moderator skupa Ninoslav Miljković ispred Kluba novinara i Udruženja „DARS” je izneo mišljenje da su školski časopisi ponos sredine i predložio zaključak da u narednom periodu ova izdanja budu vidljivija i za građane, da Klub pomogne u njihovoj promociji, da se po mogućnosti ukoriče dosadašnja izdanja i predaju na čuvanje Zavičajnom odeljenju Biblioteka. Da se oni od strane ove ustanove digitalizuju, a da se iznađu i druge mogućnosti da se unaprede i održe ovi školski časopisi, imajući u vidu njihov značaj. Miljković je predložio da se ovakvi skupovi inteziviraju i da jedan od rezultata bude i izdavanje u budćnosti i jednog školskog časopisa na nivou opštine.

Šta će sve od ovog biti ostvareno videće se, da li su pozitivne ocene bile samo trenutna iskra u ovoj oblasti, ili će predanim radom biti ostvareni neki od zaključaka jučerašnjeg skupa koji je od prisutnih i stručne javnosti ocenjen kao veoma pozitivan primer.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi