Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji prekršili Kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 04. 2024.

Izvor: Fonet

Mediji prekršili Kodeks

Komisija za žalbe Saveta za štampu utvrdila je juče da je portal Alo.rs prekršio Kodeks novinara Srbije, u više poglavlja i više tačaka, objavljivanjem teksta o udruženju "Da se zna", Kurir objavljivanjem tekstova o ubistvu pritvorenika u Padinskoj skeli, a više medija izveštavanjem o slučaju nestanka i smrti dvogodišnje devojčice iz Bora.

Portal Alo.rs prekršio je kodeks novinara Srbije, u više poglavlja i više tačaka, objavljivanjem teksta o udruženju "Da se zna", tvrdeći da to udruženje - koje zastupa LGBT osobe - prodaje drogu u svojim prostorijama.

Više članova Komisije ocenilo je da je tekst objavljen posle "brutalne policijske akcije" u kojoj su dvoje mladih ljudi maltretirano, demoliran je stan i u trenutku kada je mladić koji je bio žrtva napada štrajkovao glađu.

Članica Komisije za žalbu Milena Vasić podnela je žalbu protiv Kurira, koji je u tri teksta prenosio detalje koji se odnose na "surovo ubistvo u zatvoru Padinska skela".

U žalbi se navodi da je Kurir prenosio niz uznemirjućih detalja torture koje je žrtva trpela, pri čemu je žrtva označena punim imenom i prezimenom i objavljena je fotografije sa Fejsbuka, rečeno je na sednici, na kojoj je pročitan i odgovor Kurira.

Članica Komisije Tamara Skrozza istakla je da su upravo takvi tekstovi razlozi zašto postoji Kodeks novinara.

Komisija je odlučila da je prekršeno pravo na privatnost, objavljivanje uznemirujućih sadržaja i obaveza poštovanja prava žrtve.

Udruženje Prijatelji dece Srbije podnelo je žalbu protiv nekoliko medija i portala - Informer/Informer.rs, Kurir/Kurir.rs, Alo/Alo.rs, Blic/Blic.rs, Republika.rs, Telegraf.rs, K1 info, zbog izveštavanja u slučaju smrti dvogodišnje devojčice Danke Ilić.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je da su stigli odgovore tri redakcije - Alo, Telegraf.rs i Kurir, smatrajući da su žalbe neosnovane i odbacujući sekundarnu viktimizaciju žrtve.

Članica Komisije Jelka Jovanović rekla je da su u ovom slučaju mediji uglavnom, čak i oni ozbiljni, prekršili Kodeks i sve običaje dobrog izveštavanja, čemu je donekle kumovalo i to što su bili nedostupni zvanični izvori.

Komisija za žalbe utvrdila je da su svi mediji prekršili Kodeks novinara u tački koja se odnosi na obavezu pažnje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi