Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Olivera Miloš Todorović nakon presude protiv Pinka: Najvažnije je da je utvrđeno da je „Sofa“ originalna duhovna tvorevina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 04. 2024.

Izvor: NUNS

Olivera Miloš Todorović nakon presude protiv Pinka: Najvažnije je da je utvrđeno da je „Sofa“ originalna duhovna tvorevina

Nakon 21 godine sudskog spora, Apelacioni sud u Beogradu nedavno je potvrdio presudu Višeg suda prema kojoj je „Pink Mdia Group“ Željka Mitrovića emitovanjem 3 televizijske emisije pod naslovom „Ivana, drago mi je“ na TV Pink tokom 2003. godine povredio autorsko pravo novinarke i rediteljke Olivere Miloš Todorović, autorke audiovizuelnog televizjskog dela „SOFA“.

Prema rečima Olivere Miloš Todorović tokom proteklih dvadeset godina bilo je oko 75. ročišta, sprovedena su četiri veštačenja, promenjeno je pet sudija. Usledila je reorganizacija sudova, obustava rada advokata i revizija od strane Pinka, da bi Viši sud u Beogradu prošle godine doneo presudu koju je početkom ove godine potvrdio i Apelacioni sud.

Serijal „Sofa“ koji je premijerno emitovan na TV Studio B od 2001. godine, originalna je tvorevina, a tri sporne emisije „Ivana, drago mi je“ iz 2003. godine, preuzimanjem bitnih i odlučujućih elemenata, predstavljaju preradu originalnog serijala „Sofa“, te kod prosečnog gledaoca ne mogu dovesti do zaključka da se radi o dve različite emisije, navedeno je u obrazloženju presude u koju je NUNS imao uvid.

Naime, suština emisije „Sofa“ bili su intervjui voditeljke sa gostima na crvenoj sofi koja je po potrebi izmeštana u prostore kojima ne pripada, te je idejni koncept i vizuelni identitet serijala originalan i autentičan. U spornim emisijama serijala „Ivana, drago mi je“ plagiran je upravo ovaj koncept.

Autorka serijala „Sofa“ Olivera Miloš Todorović kaže za NUNS da je sličnost između dve emisije bila očigledna i da nije imala drugi izbor, osim da uđe u maratonski proces.

„Tuženi Pink je sve vreme spora navodio na sumnju da je TV serijal SOFA plagijat, dovodio je u zabludu javno mnjenje i medije. Moj ugled u medijskom svetu i profesionalni opstanak su bili u pitanju. U statusu sam samostalne umetnice Udruženja filmskih umetnika Srbije, sama obezbeđujem projekte i novac za njih. Ulazak u ring je i verovanje u pravdu, istinu, kako je moja generacija naučena. Posle 21. godine, u današnjem sistemu vrednosti, te reči ne znače ništa“, navodi Todorović i dodaje da je  Pink preduzimao sve u cilju odugovlačenja postupka, a da ga sud u tome nije sprečio.

Kako kaže, vizuelni identitet je bitan element koji jednu televizijsku emisiju razlikuje od drugih, a najvažnije je da je utvrđeno da je „Sofa“ originalna duhovna tvorevina.

„Mnogi iskazi tokom sudskog postupka vređaju inteligenciju prosečnog čoveka, ali u sporu nema mesta emocijama. Najmučnije mi je bilo da me ne obeshrabri dokazivanje očiglednog i pokušaji da se ceo „slučaj“ svede na komad nameštaja kako je tuženi stalno navodio“, kaže Olivera Miloš Todorović.

U presudi je navedeno da „Pink Media Group“ treba tužilji da isplati naknadu nematerijalne štetet zbog povrede autorskih prava i da izreku presude objavi tri uzastopna vikenda na televiziji Pink o sopstvenom trošku.

Utisak nedelje i Hit tvit

Slučaj u kom je televizija Pink plagirala emisiju „Sofa“ dobio je svoj epilog, međutim protiv ove televizije se vodi još jedan, mnogo poznatiji spor, takođe zbog navodnog plagiranja. U pitanju je tužba Olje Bećković protiv TV Pink, Željka Mitrovića, Verice Bradić i Gorana Gmitrića u kojoj ona navodi da je emsijia „Hit tvit“, koja se emituje na Pinku zapravo plagijat njene emisije „Utisak nedelje“.

Viši sud u Beogradu je 2021. u prvostepenoj presudi utvrdio da su tuženi povredili autorsko pravo Olje Bećković, međutim, Apelacioni sud je ukinuo tu presudu i naloženo je novo suđenje.

Kako je ranije pisala Cenzolovka, presudom Višeg suda u Beogradu od 28. juna 2021. godine utvrđeno je da su vlasnik Pinka Željko Mitrović i novinari te televizije Verica Bradić i Goran Gmitrić povredili autorsko pravo Olje Bećković tako što su bez njene saglasnosti i ovlašćenja i bez navođenja njenog imena kao autora preuzeli originalnu idejnu koncepciju emisije „Utisak nedelje”, te kreirali i emitovali na Televiziji Pink emisiju pod nazivom „Hit tvit”.

Na ovu presudu predstavnici Pinka su uložili žalbu Apelacionom sudu, koji je prvostepenu presudu ukinuo i naložio Višem sudu da otkloni nedostatke i odredi nova veštačenja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi