Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminula Slavica Lazić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2024.

Autor: Jelena Koprivica Izvor: Nova.rs

Preminula Slavica Lazić

Slavica Tanasijević Lazić, novinarka i članica Udruženja književnika Srbije, preminula je u 66. godini nakon duge i teške bolesti, saopštio je UKS.

Slavica Tanasijević Lazić rođena je u Beogradu 1958. godine, u učiteljskoj porodici Tanasijević. Detinjstvo je provela u Pančevu, a pored žurnalistike, koja će postati njen životni poziv, u mladosti se bavila i amaterskim filmom. Režirala je osam filmova, od kojih je ostvarenje „Lavirint“ predstavljalo ondašnju Jugoslaviju na međunarodnom festivalu UNIKA, u Azerbejdžanu.

Završila je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Još u toku studija pisala je za omladinske i studentske listove. Kasnije će biti postati saradnik mnogih novina i magazina, kao što su „Intervju“, „Ilustrovana politika“, „Stav“, „Srpska reč“…

Tokom osamdesetih i devedesetih godina radila je intervjue s mnogim istaknutim intelektualcima i umetnicima, kao što su bili Borislav Pekić, Aleksandar Saša Petrović, Mića Popović, Nikola Milošević, Vladeta Jerotić, Atanasije Jevtić, David Albahari…

Bila je članica Udruženja novinara Srbije i Udruženja književnika Srbije.

Poslednjih dvadesetak godina pretežno je sarađivala s medijima Srpske pravoslavne crkve. Bila je stalni član „Pravoslavlja“, a na radiju Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke „Slovo ljubve“ uređivala je i vodila emisije „Pravoslavlje“ i „Prepoznavanje“.

Iako je uradila više od tri stotine intervjua, reportaža i autorskih tekstova, tek mali deo sabrala je u knjizi „Licem k licu“.

Sa suprugom, počivšim đakonom dr Miloradom M. Lazićem, od ranih osamdesetih bila je aktivni član liturgijske zajednice u manastiru Vavedenje, u kojem su tada, kao mladi jeromonasi, služili učenici oca Justina – Amfilohije (Radović), Atanasije (Jevtić), Irinej (Bulović)…

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi