Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rodoljub Šabić tužen zbog iznošenja mišljena na sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 03. 2024.

Autor: NUNS Izvor: NUNS

Rodoljub Šabić tužen zbog iznošenja mišljena na sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu

Član Komisije za žalbe Saveta za štampu, advokat Rodoljub Šabić rekao je sinoć na sednici ovog tela da je advokat Nemanja Aleksić podneo tužbu protiv njega zbog povrede časti i ugleda jer je na prethodnoj sednci, kada se odlučivalo o žalbi koju je Aleksić uputio Savetu za štampu, rekao da je „on sklon iznošenju neistinitih činjenica“.

„29. februara smo ovde imali sednicu i razmatrali žalbu advokata Aleksića. Ja sam tada bio protiv predloga da se ta žalba usvoji i argumentovao sam svoje mišljenje. Tada sam rekao da je on sklon iznošenju neistinitih činjenica i da činjenice iznosi fragmentarno“, rekao je Šabić.

Kako je naveo, svoj stav je argumentovao slučajem „Vesićeve pokretne kancelarije“, za koju je tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao da je poklon od Aleksića, a kada su shvatili da tako zapravo krše Zakon o sprečavanju korupcije, pojavio se ugovor koji pokazuje da to nije poklon Vesiću već skupštini grada.

Generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije Tamara Filipović Stevanović kaže da je ovo novi način pritiska na Komisiju za žalbe koji do sada nije viđen.

“Savet za štampu i Komisija za žalbe ovog samoregultaornog tela su po svim izveštajima domaćih i međunarodnih organizacija i institucija najzdravije medijsko tkivo u Srbiji. Mi kao jedni od osnivača Saveta smo očekivali da će, sada kada su odluke Saveta za štampu dobile svoje zasluženo mesto u Zakonu o javnom informisanju u delu koji se odnosi na dodelu novca građana medijima za proizvodnju sadržaja u interesu javnosti, Savet za štampu biti pod dodatnim pritiskom svih onih koji se ne pridržavaju standarda profesije i onih koji takav stav podržavaju”, rekla je Tamara Filipović Stevanović.

Podsetimo, novi Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa odredbu prema kojoj Ministarstvo informisanja, Pokrajinski sekretarijat za informisanje i lokalne samouprave moraju da uzmu u obzir odluke Komisije za žalbe Saveta za štampu prilikom odlučivanja kojim medijima će biti dodeljen novac putem konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskog sadržaja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi