Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Akcija SINOS-a u RTS: Zahtev rukovodstvu JMU za zapošljavanje honorarnih radnika RTS-a do sada angažovanih u kontinuitetu duže od dve godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 03. 2024.

Autor: SINOS Izvor: SINOS

Akcija SINOS-a u RTS: Zahtev rukovodstvu JMU za zapošljavanje honorarnih radnika RTS-a do sada angažovanih u kontinuitetu duže od dve godine

Sindikat novinara Srbije (SINOS) uz podršku Međunarodne federacije novinara (IFJ) pokrenuo je novembra prošle gdine akciju prijema u stalni radni odnos kolega koji godinama rade u prekarnom (nesigurnom) stausu. Angažovani su na osnovu različitih ugovora, zadržavaju se na obavljanju istih delatnosti godinama, neki i decenijama, a ugovor im se posle svakih 120 radnih dana produžava sa izmenom opisa posla.

Reč je ljudima koji profesionalno i odgovorno obavljaju posao za koji su angažovani. Oni imaju obaveze i odgovornost kao ostali zaposleni ali budući da nisu u radnom odnosu nemaju prava iz radnog odnosa i njihova zarada je uglavnom na nivou minimalne. U Radioteleviziji Vojvodina, na osnovu dogovora predstavnika SINOS sa rukovodstvom te medijske kuće i ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, do sada je u stalni radni odnos prmljeno 43 novinara i medijskih radnika.

SINOS je istovetnu akciju nedavno pokrenuo i u Radio-televiziji Srbije. Zahtev za prijem u stalni radni odnos potpisalo je 875 novinara i medijskih radnika RTS, od kojih većina ima rešenje na neodređeno vreme ali su solidarni sa svojim kolegama. Zahtev prenosimo u celini: 

ZAHTEV za zapošljavanje honorarnih radnika RTS-a do sada angažovanih u kontinuitetu duže od dve godine

Veliki broj radnika je angažovan u RTS-u po osnovu raznih vrsta ugovora van radnog odnosa (ugovori o delu i autorskom delu, izvođački, PP ugovori...). Taj angažman traje u kontinuitetu mnogo više od dve godine. Formalno, to nije u suprotnosti sa Zakonom o radu, ali protivno je duhu njegovih odredbi (npr. da se po isteku dve godine kontinuiranog rada po ugovoru na određeno vreme, radnik zapošljava na neodređeno vreme po sili zakona).

Prava radnika brutalno se dezavuišu angažmanima po ugovorima van regularnog radnog odnosa. Ovi radnici realno imaju obaveze kao da su zaposleni, rade u smenama, u prostorijama poslodavca itd. Realno su diskriminisani u odnosu na zaposlene s obzirom na početnu činjenicu – da nemaju ni jedno jedino pravo iz radnog odnosa, osim osnovnog, da budu plaćeni za svoj rad (što je poslednjih godina i drastično niže od stalno zaposlenih kolega i nivoa prosečne i medijalne neto zarade). Nemaju pravo:

- na plaćeno bolovanje i plaćeni godišnji odmor;

- na dodatak za topli obrok i regres za godišnji odmor;

- na osiguranje u slučaju povrede na radu;

- na plaćeni smenski/noćni rad i naknadu za rad nedeljom i

praznikom;

- na naknadu za prevoz od kuće do posla;

- na sindikalno organizovanje.

Samo ovaj pregled uskraćenih prava ljudima za kojima RTS očigledno ima potrebe, a nema primedbi na njihov rad s obzirom na to da ih u kontinuitetu angažuje, ukazuje na teško kršenje i radnih i ljudskih prava angažovanih i njihov status ispod elementarnog ljudskog dostojanstva. Iz ovih razloga vas pozivamo da napokon prekinete praksu prekarnog rada u ustanovi koja treba da bude primer poštovanja a ne kršenja prava. Po svojoj definiciji javni servis treba da bude u službi građana i zaštite njihovih prava.

Podsećamo i da je većina honorarno angažovanih ravnopravno sa zaposlenima radila tokom kovid-krize. Ravnopravnost je izostala u posebnoj naknadi koju su zaposleni dobili za svaki dan rada u samom RTS-u ili na terenu tokom 2020. godine.

Pozivamo vas i da saopštite kriterijume za redosled zapošljavanja honorarnih saradnika, odnosno da ih ustanovimo zajedno i učinimo ih poznatim svim angažovanim radnicima.

Dok se pitanje zapošljavanja ne reši, zahtevamo da se honorari dovedu na nivo koji je usklađen sa dosadašnjim rastom zarada zaposlenih u odnosu na startnu poziciju 2018. godine.

U prilogu, na 35 strana 875 potpisa radnika RTS-a, koji podržavaju ovaj zahtev. U SINOS-u se nalaze originali potpisa.

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi