Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Iz Rusije izbačen dopisnik španskog dnevnika El Mundo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2024.

Autor: Beta Izvor: N1

Iz Rusije izbačen dopisnik španskog dnevnika El Mundo

Dopisnik španskog lista El Mundo u Rusiji proteran je posle odbijanja vlasti da mu produži vizu, saopštio je danas taj list i osudio narušavanje slobode medija u toj zemlji.

Ksavijer Kolas, koji je na mestu dopisnika u Moskvi 12 godina, morao je juče da napusti zemlju u roku od 24 časa pošto nije dobio dokument „neophodan“ za rad u Rusiji, napisao je njegov list.

Obavestio ga je neki državni funkcioner da treba da napusti zemlje i zapretio mu da će biti „problema“ ako ne ode pre isteka radne vize, piše list koji na dve stranice danas piše o tom proterivanju.

Kako se navodi, Kolasa su poslednjih meseci u kući posetili policajci i tražili od njega da prekine da izveštava o protestima supruga ruskih vojnika, što je, kako dodaje list, „jedan od retkih vidljvih znakova nezadovoljstva prema ratu“ u Ukrajini.

„Odbijanje obnavaljanja vize novinaru je jedna od uobičajenih alatki za narušavanje slobode izražavanja“ piše list i osuđuje „pretnje“ i „pritiske“ na novinare u Rusiji.

Kolas, koji je upravo objavio knjigu pod naslovom „Putinistan“, o svojih 12 godina provedenih u Rusiji, poručio je preko mreže X da se „ni zbog čega ne kaje“.

„Samo sam radio svoj posao, javljao šta se dogodilo, razgovarao sa ljudima koji pate zbog toga i objasnio ko je odgovoran za to što se dogodilo“, napisao je novinar.

Ruske vlasti, koje guše svaki oblik kritike, od početka ruske invazije Ukrajine usvajale su sve restriktivnije mere prema zapadnim novinarima, u okviru kojih se od njih, između ostalog, traži obnavljanje vize svaka tri meseca.

Više stranih novinara primorano je da napusti zemlju i bili su zastrašivani.

Američki novinar Evan Gerškovič je u zatvoru više od godinu dana pod optužbama o špijunaži koje on odbacuje, kao i njegov poslodavac Vol Strit Džurnal, njegovi bližnji i SAD.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi