Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Milica Stojanović Kostić: Vjosa Osmani da sankcioniše lice koje prstom isteruje novinarku Medija centra Čaglavica iz zgrade predsedništva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2024.

Autor: Medija centar Čaglavica Izvor: Medija centar Čaglavica

Milica Stojanović Kostić: Vjosa Osmani da sankcioniše lice koje prstom isteruje novinarku Medija centra Čaglavica iz zgrade predsedništva

Direktorka NVO „Pravo na pravo“ i aktivistkinja za ženska prava Milica Stojanović Kostić navela je da “postupak” službenika u predsedništvu Kosova koji danas nije dozvolio novinarskoj ekipi Medija centra Čaglavica da prati događaj, pokazuje ne samo izazov sa kojim se suočavaju novinari u obavljanju svojih profesionalnih dužnosti, već i dublji problem u vezi sa tretmanom žena u medijskoj sferi i kosovskom društvu uopšte.

Stojanović Kostić ocenjuje da je postupak službenika predsedništva koji je novinarki Sanji Đokić i snimatelju Nebojši Đokiću prstom pokazao da napuste zgradu predsedništva, uz ponavljanje reči “akreditimi, akreditimi”, neprihvatljiv i da to kako je navela „bahato ponašanje službenika iz kabineta predsednice Kosova, posebno prema novinarki, predstavlja flagrantno nepoštovanje ne samo novinarske profesije već i žena uopšte“.

“Poslednji primer ophodjenja prema novinarki Medija centra, kada se službenik institucije koja bi trebalo da propagira i zalaže se za dostojanstven i jednak tretman prema ženama veoma bahato poneo prema njoj, samo je još jedan u nizu slučajeva koji pokazuje na koji način se u ovom društvu tretiraju žene. Udaljavanje iz zgrade pokazivanjem prstom pokušaj je da se žena, u ovom slučaju novinarka, dodatno ponizi jednim neprimerenim načinom za koji sam smatrala da smo prevazišli odavno. Međutim, praksa da se žene ne poštuju na Kosovu se nastavlja, a novinarke su često na udaru ne samo ovde već na čitavom Balkanu”, navela je ona.

Ona ističe da je “još strašnije sto se incident dogodio u zgradi predsednistva, na čijem je čelu žena”. Zato je prema njenom mišljenju “neophodno da se što pre utvrdi odgovornost lica koje je sebi dalo za pravo da prstom pokazuje i isteruje novinarku” i to očekuje od predsednice Kosova Vjose Osmani lično.

“Poražavajuće je da se u “njenom domu” (predsednice Kosova)  dozvoli ovakvo bahato ponašanje prema ženi, novinarki. Šta mogu da očekuju žene na Kosovu koje se ne čuju i ne vide, koje su zastrašene, maltretirane i obespravljene, ako se ovakva poruka i tretman šalje iz predsednistva, pitanje je na koje odgovore mora da nam da gospođa Osmani!”, zaključila je Milica Stojanović Kostić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi