Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  BIRODI traži da REM nadgleda srpske medije dostupne u Hrvatskoj, tokom izborne kampanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 03. 2024.

Izvor: Beta

BIRODI traži da REM nadgleda srpske medije dostupne u Hrvatskoj, tokom izborne kampanje

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da tokom kampanja za predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj, sprovede monitoring izveštavanja pružalaca medijskih usluga, koji su u njegovoj nadležnosti, a dostupni su i u Hrvatskoj, preko kablovskih operatera.

BIRODI je u saopštenju naveo da je isto pustupio u slučaju predsedničkih i parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, te da njegova inicijativa pravnu osnovu ima u Zakonu o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji.

U saopštenju piše i da dodatni argument za u inicijativu su upravo nalazi BIRODI monitoringa izveštavanja televizija u nadležnosti REM tokom tih izbora u Crnoj Gori.

Te televizije, kako je navedeno, su u izveštavanju „bile u funkciji etno-nacionalne homogenizacije u Crnoj Gori, a ne jačanja izbornog integriteta i demokratske uloge medija u izbornom procesu“.

„Naime, televizije, koje su u nadležnosti REM, a pre svega TV Happy, kršile su Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga na šta REM, i pored prijava, nije reagovao do danas“, piše u saopštenju.

BIRODI je najavio da će, kao i slučaju prethodni izbora u Crnoj Gori, analizirati izveštavanje televizija, koje su u nadležnosti REM, u delu centralnih informativnih emisija.

Analiziraće i izveštavanje Hrvatske radio televizije i porediti sa nalazima o izveštavanju RTS tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Srbiji uključujući i izveštavanje o listama nacionalnih manjina u obe države, dodaje se u saopštenju BIRODI.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi