Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakon o slobodi medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 03. 2024.

Izvor: Fonet

Zakon o slobodi medija

Poslanici Evropskog parlamenta usaglasili su Evropski zakon o slobodi medija, godinu i po dana nakon što je Evropska komisija objavila predlog tog zakona, čiji je cilj da obuzda sve veći uticaj države na redakcije.

Zakon će zabraniti vladama država članica EU da se mešaju u uređivačke odluke i da tragaju za novinarima kako bi im otkrili svoje izvore, prenosi Politiko.

To će primorati vlade da prestanu da se mešaju u javne emitere, sa jasnijim pravilima za biranje i otpuštanje njihovih menadžerskih timova i za njihovo održivo i predvidljivo finansiranje, oslobađajući ih od hirova vlada i osiguravajući da se javni novac za državno oglašavanje pravično raspodeli.

Zakon će biti glavni signal upozorenja za države članice, rekla je potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova u intervjuu za Politiko, ali biće potrebno vreme i politička hrabrost da se novim pravilima isprave godine kršenja slobode štampe.

Cilj zakona je da se pozabavi pokušajima podrivanja slobode medija kakvi su viđeni od strane mađarskog premijera Viktora Orbana, bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše i bivšeg zamenika premijera Poljske Jaroslava Kačinjskog, rekla je slovenačka evroposlanica Irena Joveva.

Ona je istakla da je sada najvažnije da primena zakon počne što pre, jer "što duže imate autoritarne vlade koje podrivaju slobodu medija, teže je otkloniti štetu“.

Zagovornici slobode štampe, kao što su Reporteri bez granica, pozdravili su zakon, ali ukazuju da će put do njegove primene biti "džombast".

Očigledno je da će u Mađarskoj biti mnogo teže nego drugde, ali nikada nije kasno i ako ništa drugo, zakon će sprečiti da se situacije slične onima u Mađarskoj dešavaju na drugim mestima, rekla je šefica briselskog biroa nevladinih organizacija Julija Majeržak.

Na udaru novog zakona mogla bi da se nađe i Slovačka, jer nacrt zakona koji je predložila vlada premijera Roberta Fica nastoji da ukine javni servis RTVS i da umesto njega oformi Novu slovačku radio-televiziju koju će predvoditi Upravni savet, čije će članove imenovati vlada ili parlament, a on će birati i smenjivati generalnog direktora.

Nema sumnje da će to biti u suprotnosti sa Zakonom o slobodi medija kada on stupi na snagu, rekao je direktor za pravne i političke poslove u Evropskoj radiodifuznoj uniji Ričard Barnli, dodavši da je predlog slovačkog zakona "korak unazad za region".

Najveći deo novog zakona EU stupiće na snagu 15 meseci nakon objavljivanja u Službenom listu, što znači do kraja 2025. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi