Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Skup radio poslenika: Jako je važno negovati dramski program i brinuti o njemu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 02. 2024.

Autor: Alpres Izvor: Alpres

Skup radio poslenika: Jako je važno negovati dramski program i brinuti o njemu

U organizaciji Centra za regionalni razvoj „DARS”, Aleksinac je 26. i 27. februara, bio domaćin dvodnevnog stručnog skupa pod nazivom „Radio je veliki, samo kada ima dokumentarne emisije”.

O unapređenju dokumentarno-dramskog programa na lokalnim radio stanicama sa pozitivnim akcentom na sadržaje namenjene deci i omladini, očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, govorili su eminentni predavači, prof. dr Zoran Jevtović, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Departman za novinarstvo, mr Živojin Rakočević iz Gračanice, dugogodišnji novinar „Politike”, književnik i predsednik UNS-a, i Vlasta N. Cenić, profesor književnosti, dečiji pesnik i novinar, piše Alpres.

Osim na zapaženim stručnim predavanjima, o ovim temama se govorilo i na priređenim radionicama pod mentorskim vođstvom dr Zorana Arackog, profesora novinarstva, Budimira Ničića, dugogodišnjeg novinara, osnivača Medija centra u Čaglavici i dopisnika Glasa Amerike i diplomiranog novinara Ninoslava Miljkovića, dugogodišnjeg medijskog radnika i osnivača nekoliko lokalnih medija.

Jedan od predavača, dr Zoran Jevtović je sumirajući prve utiske ukazao na značaj radio-dokumentarnog programa.

– Ovaj skup je pokazao da dobar dokumentarni, dečiji i dramski program ne treba da budu privilegija samo velikih centara i velikih gradova. Svaka mala zajednica, da bi bila velika, treba da ima takvu vrstu programa. Da čuvajući svoju decu, gradi budućnost, gradi identitet. Ono što bi bilo poenta ovog skupa to je preporuka ministarstvu da kod projektnog sufinansiranja posebno uvede kategorije dečijeg dramskog programa i dokumentarne reportaže. Da na taj način, u sklopu ovog senzacionalističko-tabloidnog novinarstva koje nas sa svih strana obasipa, sačuvamo ono što je dobro za običnog čoveka, da taj običan čovek ima sliku o sebi i o drugim ljudima. Da imamo slike o nama kao ljudima, a ne kao o nekim komercijalnim potrošačima i robotima koji mere život, vrline i vrednosti na osnovu toga koliko imaju novca, a ne koliko imaju znanja i spremnosti da čuju druge i da im pomognu. Da budemo ljudi, što bi rekao pokojni patrijarh Pavle. To je dobar duh ovog skupa – kazao je ovaj univerzitetski profesor. 

Dr Jevtović je još naglasio i da se na ovom edukativnom skupu razgovaralo, pre svega, sa ljudima koji se bave radijom, koji razumeju i vole ovaj medij. On je primetio da aleksinački mediji imaju podršku lokalnog rukovodstva.

Mr Živojin Rakočević, koji se radiom bavi na Kosovu i Metohiji u delikatnom periodu za naš narod i kada je biti novinar bilo izuzetno opasno, izneo je posle održane edukacije zanimljive utiske. Inače Rakočević je publici štampanih medija poznat dokumentarnim reportažama objavljenim u dnevnom listu „Politika”.

– Mi smo tokom ovog skupa shvatili jednu vrlo ozbiljnu stvar, da je radio esencijalno živ i da su njegove osnovne forme dijaloške, komunikativne, kao i njegova toplina i prisutnost jako važni. Sa druge strane, shvatili smo koliko je on važan za razvoj dece, koliko je važan njegov dramski trenutak i to da dokumentarizam bude nešto što je konstanta i nešto što je metodološki osmišljeno na našim radio stanicama. Jako je važna i činjenica da je sa tog skupa proizašao zaključak da prema institucijama, i ministarstvu i medijskim organizacijama, mora poći ta misao da je jako važno negovati dramski program i brinuti o ovom programu i da je radio u tom smislu jako, jako važan u opštem mozaiku jezičke i društvene stvarnosti – preporučio je ovaj predavač. 

Još jedan univerzitetski profesor, sa Departmana za novinarstvo u Nišu, sada u penziji, dr Zoran Aracki ovu dvodnevnu edukaciju ocenio je pozitivno.

– Mislim da je ovaj skup potvrdio da potreba za ovakvim okupljanjem i promišljanjem postoji. Saradnja lokalnih radio stanica je izuzetno bitna. To je jedna od ključnih poruka ovog skupa, da je neophodno razmenjivati programske sadržaje kako bi oni mogli da se čuju širom Srbije. To je suština. Važnost dokumentarnog i dramskog programa je oduvek poznata. Na tome treba insistirati i dalje, uz činjenicu da taj program treba da se razmenjuje zato što je vrlo teško i skupo praviti emisije tog tipa – poručio je Aracki. 

Organizatori skupa donete zaključke proslediće nadležnom ministarstvu, i preduzeće aktivnosti na jačanju saradnje radio stanica čiji su predstavnici pohađali ovu edukaciju. Za zainteresovane novinare i predstavnike radio stanica koje nisu iz različitih razloga prisustvovale okupljanju u Aleksincu na raspolaganju će biti audio i video snimci.

Stručni skup o tome kako unaprediti dokumentarno-dramski program na lokalnim radio stanicama, sa posebnim akcentom na sadržaje namenjene deci i omladini pod nazivom „Radio je veliki, samo kada ima dokumentarne emisije” obuhvatio je više teme. Predavač profesor dr Zoran Jevtović je govorio kako unaprediti dokumentarno-dramski program na lokalnim radio stanicama, mr Živojin Rakočević je održao zanimljivo izlaganje na temu „Značaj dokumentarno-dramskog programa u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta”, a Vlasta Cenić je kolegama ukazao na „Značaj dokumentarnog i igranog programa za decu na radiju”.

Pre početka dvodnevne edukacije minutom ćutanja odata je počast iznenada preminulom kolegi iz Radio Vranja Ninoslavu Smiljkoviću.

Edukativni skup je okupio predstavnike radio stanica iz Jugoistične Srbije i sa Kosova i Metohije.

Realizaciju projekta finansijski je pomoglo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi