Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Marku Lopušini Zlatna medalja za zasluge
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2024.

Izvor: rts.rs

Marku Lopušini Zlatna medalja za zasluge

Povodom Dana državnosti - Sretenja, predsednik Aleksandar Vučić uručio je zaslužnim pojedincima i institucijama odlikovanja. Između ostalih, zlatnu medalju za zasluge dobio je i dr Marko Lopušina, novinar i pisac, veliki poznavalac našeg rasejanja.

Marko S. Lopušina, je novinar i pisac. Rođen je 1951. godine u Raški, Srbija. Završio osnovnu školu i Gimanziju u Brusu i Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Radio je u listu "Sekundarne sirovine" kao novinar i urednik, u listu "Zdravo" kao novinar, u magazinu "Intervju" od 1981. kao novinar, urednik, a 1997. bio i glavni urednik. A potom urednik u magazinu "Profil".

Bio je reporter lista "Nedeljni telegraf" i osam godina reporter "Večernjih novosti". Autor je šezdesetak knjiga o iseljenicima "Enciklopedija srpske dijaspore"), obaveštajnim službama ("Ubij bližnjeg svog", "Ubice u ime države") i delinkvenciji "Srpska mafija"), znamenitim ljudima ("Najbogatiji Srbi sveta", "Teslin narod tamo i ovde").

Saradnik je SANU i Matice srpske na "Srpskoj Enciklopediji", poglavlje o iseljenicima i dijaspori. Saradnik je Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske na "Enciklopediji Republike Srpske" o Srbima u rasejanju.

Član je Matice srpske, Matice iseljenika Srbije, UNS, UKS.

Počasni je član Udruženja srpskih pisaca u dijaspori "Sedmica" iz Frankfurta. Uvršćen u knjigu "Ko je ko u Srbiji" i "Ko je ko u SAD i Kanadi".

Dobitnik je nagrade "Laza Kostić" UNS za 2002. godinu. Dobitnik je Priznanja izdavačke kuće "Narodna knjiga" u 2003. godini, kao najbolji publicista u Srbiji i Crnoj Gori i na Balkanu.

Vlasnik je zlatnog prstena Udruženja novinara Srbije, kao jedan od najboljih novinara Srbije za 2004. godinu.

Dobitnik je Bronzane povelje na Internacionalnom festivalu reportaže 2004. godine u Somboru. Dobio je posebnu Plaketu Narodne skupštine Srbije, Odbora za dijasporu, februar 2014. godine. Dobitnik je "Zlatnog pera" Štajerskih novica iz Maribora i Povelje Matice iseljenika Srbije 2017. godine.

Srpski Radio Čikagu mu je 2017. dodelio Zahvačnicu za višegodišnju sradnju i podršku.

Matica iseljenika Srbije je za "Enciklopediju srpske dijaspore" u aprilu 2017. dodelila Povelju "Rastko Petrović" za doprinos saradnje matice i Srba u rasejanju. Dobitnik je 2019. godine specijalne Povelje udruženja "Koreni" i izdavačke kuće "Prometej" za doprinos razvoju matice i rasejanja.

Lopušina je ovo zvanje zaslužio jer se četiri decenije bavi istraživanjem Srba u rasejanju. Njegova misija je, kako sam kaže, da oživi misao Vuka Stefanovića Karadžića, koje je jednom prilikom rekao: - Srbi svi i svugde ! Tu Vukovu misao Lopušina je pretvorio u dela koja okupljaju sve Srbe sveta na jednom mesetu.

Takav je i film "Teslin narod" Dokumentarni film "Teslin narod", reditelja Željka Mirkovića, čiji je glavni scenarista, bio je kandidat za Oskara. Film je potom uvršten je u najznačajnije arhive vodećih institucija u SAD. Na Festivalu srpskog filma organizacije "Serb National Federation" film "Teslin narod" je dobio 2019. godine nagradu Spirit Award. Nosilac je Ordena Vuk Stefanović Karadžić Državne zajednice Srbija i Crna Gora za doprinos srpskoj kulturi, informisanju i očuvanja identiteta Srba u dijaspori.

Vlasnik je Zlatne značke KPZ Srbije, nagrade "Dragiša Kašiković", kao i Medalje "Svetozar Miletić" i Srebrne medalje "Nikola Tesla". Dobitinik je Zlatne Telsine medalje od Tesline naučne fondacije iz Filadelfije 2021. godine.

Danas je Lopušina penzioner "Večernjih novosti" iz Beograda i reporter "Srpskog Ogledala" iz Čikaga, "Srpskog Glasa" u Melburnu, kao i Srpske zajednice u Mariboru, portala "Tamo daleko" iz Danske, "Rasejanje" iz Nemačke. Upravo radi na novoj knjizi o srpskom rasejanju "Srbi u Velikoj Britaniji" Dr Marko Lopušina živi u Zemunu, radi u Beogradu i piše širom srpskog rasejanja. Oženjen je i otac sina Dušana, koji radi u UN u Beogradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi