Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Direktor RTV kaže da „O radio“ nastavlja sa radom, barem još nekoliko meseci, dok iz redakcije ovog medija traže veću podršku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 02. 2024.

Autor: A. Latas Izvor: Danas

Direktor RTV kaže da „O radio“ nastavlja sa radom, barem još nekoliko meseci, dok iz redakcije ovog medija traže veću podršku

Goran Karadžić, generalni direktor RTV-a kaže za Danas da odluka o postojanju O radija (Omladinskog radija) kakva god da bude bila, neće biti doneta u sledećih nekoliko meseci, te da taj medij nastavlja sa radom.

Nakon što je Sindikat novinara Srbije (SINOS) posle sastanka sa Karadžićem, upriličenog povodom izrade nove organizacije i sistematizacije, najavio u svom saopštenju ukidanje nekih celina u ovoj medijskoj kući, među kojima je i O Radio, (ali i nešto što se zove Centar za kompetenciju), stručna javnost je burno reagovala.

Po planu rukovostva RTV-a, oni koji rade u ovim delovima javnog servisa trebali biti preraspoređeni na druga radna mesta.

SINOS je u svom saopštenju još naveo i da zaposleni u vojvođanskom javnom servisu uskoro mogu da očekuju povećanje plata, ali sa druge strane i onima koji nemaju dovoljan broj radnih sati, uručenja upozorenja pred otkaz.

Zaposleni u O radiju o nameri rukovodstva RTV-a da ugase njihov medij, saznali su tako od kolega iz drugih redakcija, koji su preneli saopštenje pomenutog sindikata.

Karadžić kaže da su rezultati slušanosti O radija takvi da se mora ozbiljno analizirati njihov dalji položaj u okviru RTV-a.

– U svakom slučaju tom procesu ćemo pristupiti uvažavajući stavove i argumentaciju tod segmenta naše kuće. Odluka, kakva god bila neće biti doneta u sledećih nekoliko meseci, a cela „bura“ oko ovoga možda im može doneti povećanu pažnju pa i slušanost i posećenost portala. U svakom slučaju O radio nastavlja da radi, a ja se lično nadam da će ih i ovo stavljanje pod lupu i ukazivanje da su prošle godine u proseku imali 12,6 slušalaca dnevno pomaći u dobrom pravcu – rekao je Karadžić.

On objašnjava i kako se u RTV-u planira puno promena, a neke su već započete, tako da inovirana programska šema prvog programa startuje već u ponedeljak 19. februara.

Klara Kranjc, glavna i odgovorna urednica O radija kaže za Danas da ime ovog medija ume da zbuni, ali da je bitno istaći kako oni nisu klasična radio stanica, nego multimedijalna platforma u okviru koje postoji i radio plejer, koji je samo jedan od segmenata.

– Smatram da javni servis ima obavezu da se obraća mladim ljudima na platformama koje oni koriste. Istraživanja pokazuju da više od 90 odsto mladih u Srbiji se informiše preko društvenih mreža i onlajn portala. Dobro je da je uspostavljen dijalog o potrebi postojanja medija za mlade unutar našeg javnog servsa. Sa druge strane, da bi stigli do publike, neophodna je podrška sistema, ulaganje, ali ne finasijsko, nego vidljivost spolja i promocija, koju O radio nije imao – izjavila je Kranjc.

Kako nastavlja, na O radiju ima 12 zaposlenih, dok je na RTV-u ukupno više od 1200 ljudi.

Podsetimo, na vest o gašenju O radija prvo je reagovala Novosadska novinarska škola, koja je javno je pozvala rukovodstvo RTV-a i njenog direktora Karadžića, da ne ukida onlajn radio za mlade, već da dodatno uloži u njegovo još bolje funkcionisanje.

Svojim radom, kako su naveli, Omladinski radio je u najvećoj meri zaslužan za ispunjavanje odredbe Člana 7 Zakona o javnim medijskih servisima, u kome se navodi obaveza koju RTV, između ostalog ima, a to je zadovoljavanje potreba u informisanju mladih.

Istraživanja Novosadske novinarske škole pokazuju da se mladi prevashodno informišu putem interneta, zbog čega je postojanje O radija naročito dragoceno i treba da se razvija, a takav moderan kanal komunikacije Radio-televiziju Vojvodine izdvaja od drugih javnih servisa u regionu.

Koalicija za slobodu medija takođe je pozvala rukovodstvo RTV da se izjasni o namerama vezanim za dalje funkcionisanje O radija.

Iz Koalicije su u saopštenju dodali da je apsolutno neprihvatljivo da zaposleni u redakciji O radija o „planu“ generalnog direktora RTV-a da ukine taj medij saznaju iz drugih medija, a da im se niko od rukovodstva prethodno nije obratio niti obrazložio takvu „odluku“.

„Plasiranje u javnost navodnih odluka rukovodstva RTV-a o gašenju Omladinskog radija RTV-a preko trećih lica je neprofesionalno, neozbiljno, ali i opasno – jer podseća na metode svojstvene autoritranim sistemima sklonih samovlašću“, istakli su iz Koalicije u saopštenju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi