Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Društvo sudija: Oslobađajuća presude za ubistvo Ćuruvije zabrinjava, ali nedopustivo da za to budu odgovorne sudije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 02. 2024.

Izvor: Društvo Sudija

Društvo sudija: Oslobađajuća presude za ubistvo Ćuruvije zabrinjava, ali nedopustivo da za to budu odgovorne sudije

Društvo sudija saopštilo je da deli zabrinutost i razočaranje povodom donošenja oslobađajuće presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, bez uzimanja u obzir argumentacije na kojoj počiva odluka suda. Navode da javnost opravdano može da postavlja pitanja, ali da je nedopustivo da se za to čine odgovornim sudije koje su donele oslobađajuću presudu. U saopštenju pozivaju Visoki savet sudstva da sudijama omogući da rade bez nipodaštavanja i da objasni javnosti da sudije ne sude prema očekivanjima, već prema dokazima.

Društvo sudija saopštilo je da sa javnošću deli zabrinutost i razočaranje povodom donošenja oslobađajuće presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, bez uzimanja u obzir argumentacije na kojoj počiva odluka suda, što i posle 25 godina od počinjenog zločina počinilac ili počinioci nisu privedeni pravdi.

"Ova činjenica ukazuje da institucije države koje su za to bile zadužene – policija, javno tužilaštvo i sud – nisu ispunile svoj zadatak", navodi se u saopštenjeu Društva sudija.

Ističe se i da javnost opravdano može da postavi pitanje ko je tu podbacio, ali da je, kako naglašavaju, nedopustivo da se za to čine odgovornim sudije koje su donele oslobađajuću presudu za lica koja su bila optužena za taj zločin, čak i pre nego što je javnost upoznata sa razlozima za njeno donošenje.

"Podsećamo da sud sudi na osnovu dokaza koje prezentuje javno tužilaštvo, a koje prikuplja policija. Komentarisanje sudskih odluka, pa i izražavanje nezadovoljstva njihovim donošenjem je dozvoljeno, ali takvo komentarisanje mora biti u vezi sa postupanjem i argumentacijom suda, a ne prosto izražavanje nezadovoljstva ishodom sudskog postupka", piše u saopštenju.

Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva da – u skladu sa svojom ustavnom dužnošću da jemči i obezbeđuje nezavisnost sudija i sudova – omogući sudijama da rade bez nipodaštavanja i da objasni javnosti da sudije ne sude prema očekivanjima, već prema dokazima.

"U pravnoj državi, u situaciji kad dokazi ne ukazuju na nesumnjivu krivicu okrivljenih, dužnost suda je da donese oslobađajuću presudu", zaključuje se u saopštenju Društva sudija povodom odluke o oslobađajućoj presudi za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Ispred zgrade Apelacionog suda održan je protest zbog odluke kojom je taj sud četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti oslobodio krivice za učešće u ubistvu novinara i vlasnika lista Dnevni telegraf i nedeljnika Evropljanin Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Protest je počeo sa 25 minuta tišine, simbolično, jer je pre toliko godina Ćuruvija ubijen.

Na protestu su bili predstavnici svih relevantnih novinarskih udruženja i asocijacija medija.

Povodom odluke Apelacionog suda ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je duboko razočarana oslobađajućom presudom, kao i radom pravosuđa na rešavanju slučaja ubistva Slavka Ćuruvije.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

06.02.

2024.

Zale [neregistrovani] u 18:03

!?

Sudije su izvršioci naloga. I odgovorni su, naravno, odgovorne su i druge režimske i institucije službe DB (koja sve kontroliše još od 1945.), ali pitanje je: da li sudije, kao izvršioci političkih i službinih naloga, imaju svest, savest, čast, poštenje..., ili su sve to prodali za 1.500 - 2.000 evra mesečne zarade. Odgovor: nemaju i prodali su se, i ne samo ove sudije, već 90 % sudija svih sudova u Srbiji.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi