Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vernim čitaocima lista „Dnevnik“ svečano uručeno 100 monografija „Novi Sad Grad pobednik“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 02. 2024.

Izvor: Dnevnik.rs

Vernim čitaocima lista „Dnevnik“ svečano uručeno 100 monografija „Novi Sad Grad pobednik“

U Istorijskom arhivu Novog Sada danas je, povodom Dana grada, vernim čitaocima lista „Dnevnik“ uručeno 100 monografija „Novi Sad grad pobednik”, koje su potpisivali direktor Istorijskog arhiva grada Petar Đurđev i direktorka lista „Dnevnik“ Sandra Mališić.

„Dnevnik“ je, u saradnji sa Istorijskim arhivom grada, tokom protekla dva meseca darivao svoje čitaoce delom koje je, na više od 400 strana, luksuzno opremljeno, na najkvalitenijem papiru, uz bezbroj istorijskih fotografija, kao i onih koje su beležile razvoj i najvažnije događaje, ponudilo čitaocima jedinstveno putovanje kroz Novi Sad, od nastanka do modernog, svetskog grada.

Generalna direktorka „Dnevnika” Sandra Mališić zahvalila se čitaocima što su deo "Dnevnikove" porodice i poželela im da uživaju u monografiji, jer ona nudi jedinstveno putovanje kroz Novi Sad, od nastanka do modernog, svetskog grada.

- Naš list koji izlazi u Vojvodini na srpskom jeziku, štampa se na ćiriličnom pismu i drugi je po starosti u Srbiji. Iako gazi devetu deceniju, hrabro korača ka novim izazovima i sada izlazi u novom formatu, na svim stranama u boji, uz znatno povećan tiraž - rekla je Sandra Mališić. - „Dnevnik” čitaju sve generacije, jer mogu da dobiju pravovremene i proverene informacije iz sveta kulture, politike, ekonomije, društvenih zbivanja i sporta, te vesti iz vojvođanskih opština i gradova i Novog Sada, zanimljive reportaže, strane posvećene mladima i glamuru. Ostali smo list kome se veruje i nadam se da ćete nastaviti da kupujete novine, ali da istovremeno sve aktuelne vesti čitate i na našem portalu dnevnik.rs ili nas pratiti na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru.

Na više od 400 strana, luksuzno opremljena, na najkvalitenijem papiru, uz brojne istorijske fotografije, monografija nudi čitaocima jedinstveno putovanje kroz Novi Sad.  Reč je o delu autorskog tima, koji predvodi istoričar i direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđev, a činili su ga i dr Gordana Petković, prof. dr Boris Stojkovski i Željko Trifunović. Đurđev je pojasnio da je zahvaljujući Gradu prošle godine izdata monografija koja prikazuje karakter Srpske Atine u protekla tri veka.

Naš list ključan izvor informacija

Prema rečima Petra Đurđeva najviše muka autorima je zadala obrada i analiza druge polovine 20. veka, jer su se istoričari i građani više bavili političkim parolama, a ne onim što se dešavalo.

- U socijalizmu je sve bilo podvrgnuto ideološkom viđenju partije, pa ne postoji kvalitetna demokratska rasprava, odnosno kontrauglovi viđenja - pojasnio je Đurđev. - Privilegija rada u Arhivu je da imamo pristup dokumentima koji su nastali u radu administrativnih jedinica i organa lokalne samouprave. Ključni izvor za nas je bio i „Dnevnik” koji je kroz intenzivno, višedecenijsko praćenje događaja postao osnov za proučavanje istorije Novog Sada upravo za vreme socilaizma. Da nema  „Dnevnika” poznavnje istorije grada bilo bi više nego fragmentalno.  I zato sa svojom misijom koju i danas obavlja  biće važan izvor za proučavanje istorije i u budućnosti.

- Na naučno - popularan način smo nastojali da prikažemo kulturni, privredni i istorijski razvoj Novog Sada ali i sadašnjicu, kao i da sve bogato ilustrujemo fotografijama poznatog novosadskog fotoreportera Martina Candira - rekao je Đurđev napomenuvši da je knjiga prijemčiva kako naučnoj tako i stručnoj javnosti, prevedena je na nekoliko jezika i naročito popularana među gostima iz Kine. - U knjizi su obrađene brojne teme i događaji. Počeli smo s onim što je otkriveno tokom arheoloških iskopavanja, zatim smo istraživali naselja koja su se nalazila na području Novog Sada u toku ranog i kasnog srednjeg veka. Ipak, istorijsko vreme za grad počinje u vreme Velikog bečkog rata u 17. veku  kada su se srpski graničari naselili nasuprot Petrovaradinske tvrđave i formirali Racku varoš, odnosno Petrovaradinski šanac iz kog će kasnije nastati Novi Sad kakav poznajemo, dok su poslednje strane posvećene 21. veku i razvoju grada.

Na pitanje šta treba obavezno pročitati Đurđev je kazao da je najbolje odvojiti vreme i od korice do korice iščitati knjigu jer će svako naći podatak ili događaj o kom nije znao ništa.

S. Kovač

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi