Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Jedan od najvećih srpskih novinara: 15 godina bez Bogdana Tirnanića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 01. 2024.

Autor: Bratislav Nikolić Izvor: Nova.rs

Jedan od najvećih srpskih novinara: 15 godina bez Bogdana Tirnanića

Na današnji dan 2009. godine preminuo je legendarni Bogdan Tirnanić.

Bogdan Tirnanić (Beograd, 1941) je bio istaknuti srpski novinar, esejista, publicista i filmski kritičar, a novinarstvom je počeo da se bavi 60-ih godina prošlog veka, u listu Saveza omladine Beograda „Susret“. Dve decenije je proveo u nedeljniku NIN, u kome je bio urednik kulture.

Radio je i na Televiziji Beograd, kao i na Televiziji Politika, gde je bio zamenik urednika. Bio je i glavni urednik časopisa „Nju moment“ i kreativni direktor agencije „Sači i Sači“.

Tirnanić je dobitnik brojnih novinarskih priznanja, među kojima i nagrade UNS-a „Laza Kostić“ 2002. godine za najboljeg komentatora. Dobitnik je i prestižnih nagrada „Jug Grizelj“ i „Veselko Tenžera“.

Igrao je jednu od glavnih uloga u filmu Želimira Žilnika „Rani radovi“, a pojavljivao se i u filmovima „Crni bombareder“ i „Dečko koji obećava“, za koji je bio saradnik na scenariju.

Napisao je knjige: „Beograd za početnike“,, „Beograd za ponavljače“, „Ogled o Paja Patku“, „Bosanski bluz“, „Kratak kurs umiranja“ i „Koka-Kola art“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi