Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijske konkurse u 2023. godini nije raspisalo 12 opština
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 01. 2024.

Izvor: Beta

Medijske konkurse u 2023. godini nije raspisalo 12 opština

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da 12 opština nije raspisalo konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2023. godini, čime su prekršile Zakon o javnom informisanju i medijima koji je stupio na snagu 4. novembra prošle godine.

Iz NUNS-a su naveli da lokalne samouprave u Beloj Palanci, Bosilegradu, Crnoj Travi, Gadžinom Hanu, Golubcu, Kniću, Lučanima, Preševu, Rači, Surdulici, Žabarima i Žitorađi nisu u 2023. godini raspisale konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

"Na taj problem su ukazali novinari iz Preševa i Surdulice krajem prošle godine. Oni su u javnom saopštenju naveli da je položaj novinara bez ove vrste pomoći ugrožen, a da se mediji zbog nedostatka finansija nalaze pred gašenjem", istakli su u saopštenju iz NUNS-a.

Objasnili su da su prema novom Zakonu o javnom informisanju i medijima lokalne samouprave u obavezi da raspišu medijske konkurse, da je Zakon stupio da snagu 4. novembra prošle godine, ali da te opštine i pored toga, do kraja godine, to nisu učinile.

"Prema novom Zakonu, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i lokalne samouprave dužne su da do prvog marta tekuće godine raspišu konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja", navode u saopštenju iz NUNS-a.

Ističu da je ovo prvi put da se Zakonom definišu rok za raspisivanje konkursa i kazne za one koji te odredbe ne budu poštovali.

Podsećaju da su, ukoliko nadležni ne raspišu konkurse do pomenutog datuma, ili ih ponište, a nove ne raspišu u roku od mesec dana, predviđene prekršajne kazne za odgovorno lice, u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

15.01.

2024.

Данило Коцићonymous [neregistrovani] u 14:08

Смешне казне за конкурсе

Прекршајне казне за одговорно лице, у распону од 50.000 до 150.000 динара, за нераспивање конкурса је - смешна!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi