Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminula Jelena Gligorić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 01. 2024.

Autor: Ozrenka Radulović/UNS Izvor: Ozrenka Radulović/UNS

Preminula Jelena Gligorić

Novinarka Jelena Gligorić, dugogodišnji član Udruženja novinara Srbije (UNS) i nekadašnja urednica u redakciji Radio Jugoslavije, preminula je na Božić, 7. januara, u Beogradu, u 71. godini. Ispraćaj za kremaciju Jelene Gligorić biće u petak, 12. januara 2024. godine, u 11 sati na Novom groblju.

Rođena i odrasla na Zvezdari, u staroj beogradskoj porodici, u novinarstvo je, posle diplomiranja na Fakultetu političkih nauka, aprila 1978. godine, ušla na velika vrata. Na čelu Radio Jugoslavije, u to vreme, bio je diplomata i novinar Zdravko Pečar. Vladala su tada stroga pravila i novinari pripravnici su rukopise nosili na redigovanje uredniku Dragoslavu Lomparu, doajenu radijskog novinarstva u tadašnjoj Jugoslaviji. Bila je to dragocena škola koja je opredelila njenu novinarsku karijeru. Jasne i precizne urednikove primedbe odgovarale su mladoj novinarki, čiji su životni principi, inače, bili preciznost i odanost poslu.

Vrlo brzo, Jelena je iz redakcije vesti prešla u privrednu redakciju i preuzela oblast turizma. Bogatstvu njenog radijskog izražavanja je, pored svestranosti i sistematičnosti, svakako doprinosio i njen vedri, melodičan glas. Kao turistički novinar, predano je radila na promociji jugoslovenskog turizma preko talasa Radio Jugoslavije, koji je u to doba emitovao program na 12 svetskih jezika i bio slušan na celoj zemaljskoj kugli.

Nakon rasapada Jugoslavije, početkom devedesetih godina prošlog veka, u sklopu Radio Jugoslavije, koja je do tada samo za svet emitovala program na kratkim talasima, formirana je nova redakcija i počeo je da se emituje program JU radija, prvi put na srpskom jeziku. Bila je to beogradska radio stanica, koja je ubrzo postala jedna od najslušanijih lokalnih radio stanica u Srbiji. Slušanosti je umnogome doprineo Jutarnji program, koji je uređivala i vodila Jelena Gligorić. Ona je uspevala da na svoj način prati sve što je bilo važno u Beogradu. Pored toga, nastavila je da prati turizam u rubrici „Lepote i znemitosti Srbije“.

Godine 2011. dobila je Povelju Savezne javne ustanove Radio-Jugoslavija, Međunarodni radio Srbija, „za poseban doprinos u ostvarivanju uređivačke politike i značajan domet u radio stvaralaštvu“. Jelena je sa mesta urednika u Privrednoj redakciji 2015. otišla u penziju, a nekoliko meseci nako toga prestala je da postoji Radio Jugoslavija.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

11.01.

2024.

Вукомир [neregistrovani] u 13:19

Искрено саучешће

Имао сам ту част да једно време радим са Јецом, дивном и племенитом особом,сјајном колегиницом и новинарком!Бог да јој подари царство небеско!Породици искрено саучешће!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi