Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Presuda u korist Milana Ćulibrka, NIN-a i Ljiljane Stojanović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 12. 2023.

Autor: D.T. Izvor: www.stvarnost.rs

Presuda u korist Milana Ćulibrka, NIN-a i Ljiljane Stojanović

Viši sud u Beogradu odbio tužbu Dobrosava Marića iz Beograda protiv Milana Ćulibrka, glavnog i odgovornog urednika NIN-a, časopisa NIN i Ljiljane Stojanović, dopisnika NIN-a i novinara-urednika kulture Internet portala „eStvarnost“.

Dobrosav Marić (raniji predsednik Upravnog odbora Centra dečijih letovališta u Beogradu, bivši direktor Nacionalne službe za zapošljavanje i koordinator Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića za mačvanski i kolubarski okrug) je podneo 17. maja 2022. godine tužbu za naknadu nematerijalne štete u iznosu od 200.000,00 dinara zbog pretrpljenih duševnih bolova na ime povrede ugleda i časti povodom objavljivanja teksta Ljiljane Stojanović u NIN-u od 18. novembra 2021. godine pod naslovom „Posao kupila za 7.000 evra, pa dobila otkaz“. Međutim, posle nekoliko ročišta, saslušanja stranaka u sporu i predloženih svedoka Viši sud u Beogradu doneo je presudu 20. novembra ove godine, kojom je odbio sve tužbene zahteve Dobrosava Marića.

- Drago mi je što su pravda i istina pobedili, bar u ovom slučaju. Nadam se da će u drugostepenom postupku, ukoliko tužilac Marić bude uložio žalbu, biti potvrđena presuda Višeg suda u Beogradu – rekla nam je Ljiljana Stojanović.

Inače, sve je počelo objavljivanjem teksta „Gostiranje direktorke beogradskog Centra dečijih letovališta u Mitrovcu na Tari tokom vanrednog stanja“ na našem portalu 7. aprila 2020. godine, za vreme korona-pandemije.

Bahaćenje direktorke Centra dečijih letovališta podstaklo je Ljiljanu Stojanović (dugogodišnjeg novinara Radio „Šumadije“, dopisnika "Tanjuga", "Politike“, NIN-a i novinara-urednika kulture Internet portala „eStvarnost“) da istraži sve okolnosti ovog bizarnog događaja. Posle prikupljenih činjenica i saznanja dobijenih od brojnih sagovornika Ljiljana Stojanović je objavila tri teksta u NIN-u.

Posle napisa „Kad se direktorka „izoluje“ u odmaralištu“, od 16. aprila 2020. godine i „Sa Tare na Avalu“, od 28. maja 2020. godine (oba priloga preneli smo iz NIN-a i na naš portal) Tanja Santrač je podnela tužbu, ali se kasnije predomislila i povukla svoj tužbeni zahtev (presuda još nije stigla na adresu NIN-a i novinarke Stojanović).

„Okidač“ za odluku Dobrosava Marića (predsednik upravnog odbora u vreme direktorovanja Tanje Santrač) bio je tekst Ljiljane Stojanović, objavljen 18. novembra 2021. godine u NIN-u, pod naslovom „Posao kupila za 7.000 evra, pa dobila otkaz“.

Posle godinu dana Lidija Pavlović, sudija Višeg suda u Beogradu, zaključila je glavnu raspravu i napisala presudu, koja je danas prispela i na mejl Ljiljane Stojanović.

Ova presuda je iz Višeg suda u Beogradu učesnicima spora otpremljena na Svetog Nikolu, 19. decembra. Verovatno će tužilac Dobrosav Marić podneti žalbu (u roku od osam dana od prijema presude). Ukoliko se to i desi obavestićemo Vas, dragi čitaoci, i o presudi drugostepenog organa – Apelacionog suda u Beogradu.

Tekst Ljiljane Stojanović, objavljen u NIN-u 18. novembra 2021. godine i oresudu Višeg suda u Beogradu, od 20. novembra 2023. godine pročitajte OVDE.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi