Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Draganu Todoroviću Povelja FIJET-a za najbolji novinarski tekst
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 12. 2023.

Autor: stvarnost.rs Izvor: stvarnost.rs

Draganu Todoroviću Povelja FIJET-a za najbolji novinarski tekst

Nagrade u vidu plakete s likom Milorada Rajčevića, prvog srpskog svetskog putnika i putopisca, uručene su Maji Zagoričnik (Slovenija) za televizijsku reportažu o lozničkom LILALO-festivalu, Goranu Gazdeku (Hrvatska) za priču o Golupcu i Smiljani Popov (Srbija) za reportažu o Staroj Pazovi, urađenoj u okviru serijala „Beograd za početnike“.

Povelje su pripale Gordani Momčilović, novinarki „Al džazire“, za reportažu „Antička mediana u Nišu“ i mr Draganu Todoroviću, novinaru i vlasniku Internet-portala „eStvarnost“ za prilog „Vinske manifestacije i jedinstvena turistička destinacija Aranđelovac–Topola“.

Tekst „Vinske manifestacije i jedinstvena turistička destinacija Aranđelovac–Topola“ možete pročitati na linku.

Ovaj prilog je objavljen u kategoriji „Turizam“ 12. maja ove godine, a završne rečenice su: „Radovi na Podrumu u Banji predviđeno je da budu završeni do 2024, a rok za formiranje jedinstvene turističke destinacije ističe 2025. godine. Ušli jesmo u cajtnot, ali sve se nadajući kako „nikad nije kasno“ (!?), možda se desi da nekih novih, ovovremenih 18 ljudi, posvećenih znalaca iz Aranđelovca i Topole, ipak usmeri „turistički točak“ prema pravom „koloseku“.

Povelju je Draganu Todoroviću uručio Đorđe Mihajlović, predsednik Skupštine "FIJET Srbija", vlasnik Privrednog društva «Turistička prizma» u Novom Sadu (organizator brojnih domaćih i inostranih turističkih sajmova i manifestacija) i autor istoimene radijske emisije «Turistička prizma» (prvo emitovanje bilo na "Pan radiju" u Novom Sadu, a u proteklih 25 godina objavljena 1351 emisija, što predstavlja svojevrstan rekord u radijskom, turističkom novinarstvu).

Inače, prva nagrada «Milorad Rajčević» dodeljena je od «FIJET Srbija» posthumno Slavku Jovanoviću, dugogodišnjem novinaru Radio Beograda, koji je pre četvrt veka bio autor i emisije «Kod dva bela goluba», a sagovornik je bio Dragan Todorović, dobitnik ovogodišnje Povelje. Tema emisije bile su najlepše priče o Aranđelovcu i Bukovičkoj banji iz arhiva Dunavske banovine u Novom Sadu, u periodu od 1929-1941. godine.

Prisutni turistički novinari su na programima radija i televizije Beograd i Novi Sad, internet-portalima i produkcijskim medijima izvestili o boravku turističkih novinara i pisaca u turizmu u Tršiću, kao i o uručivanju pet nagrada «Milorad Rajčević» u hotelu «Podrinje» u Banji Koviljači.

Turistički novinari i pisci u turizmu su održali godišnju skupštinu Udruženja "FIJET Srbija" u Naučno-obrazovnom kulturnom centru «Vuk Karadžić» u Tršiću, a nagrade "Milorad Rajčević" su uručene u hotelu «Podrinje» u Banji Koviljači. Koliko je osoblju "Podrinja", koje se nalazi u završnoj fazi rekonstrukcije bilo zanimljivo da saznaju informacije o Miloradu Rajčeviću, prvom srpskom svetskom putniku, toliko je novinarima bilo interesantno da čuju kad će hotel «Podrinje» početi da prima prve goste.

U prizemlju hotela „Podrinje“ u Banji Koviljača priređena je, od strane Turističke organizacije Liznica i uz svesrdno angažovanje direktorke Snežane Perić, izložba posvećena Miloradu Rajčeviću.

-Predstavnici Grada Loznice, a posebno Turističke organizacije i hotela „Podrinje“, koji je u finišu rekonstrukcije, prihvatili su prošle godine da upravo ovde, u Loznici i Vukovom Tršiću, prapostojbini srpske kulture, organizujemo uručivanje nagrada rodonačelniku srpskog turizma , Miloradu Rajčeviću – rekao nam je Đorđe Mihajlović.

Izuzetno ljubazno osoblje hotela „Podrinje“, koji se nalazi u završnici rekonstrukcije, pod „dirigentskom palicom“ uigranog dvojca u sastavu: Slađana Stojanović, direktorka, i Dalibor Sekulić, operativni menadžer (dugogodišnja „prva violine hotelskog preduzeća „Elit“ na Paliću kod Subotice), brzo i efikasno je odgovaralo na sva pitanja znatiželjnih turističkih novinara.

Hotel „Podrinje“, iz 70-ih godina prošlog veka, posle stečaja od 2014. godine, konačno je 2019. godine došao u posed kineske kompanije „Long glori trejding limited“, koja je za kupovinu hotela, površine 4.700 m2, platila 109 miliona dinara. Do danas je u rekonstrukciju hotela „Podrinje“, koji već ima 43 sobe (sa SPA sadržajima, bazenom, sloanom sobom, finskom saunom i parnim kupatilom) uloženo 7.254.612, 59 evra. Planirano je ukupano ulaganje od 20 miliona evra (uz izgradnju novog hotela), a Republika Srbija je obezbedila 20 odsto nepovratnih sredstava, odnosno četiri miliona evra.

Pre dolaska turističkih novinara, i pisaca u turizmu, sabranih u asocijaciji „FIJET Srbija“, u hotel „Podrinje“ u Banji Koviljača, turistički poslenici su bili u prilici i da posete „Zimski festival“ u Loznici“.

Poruke tradicionalnog Festivala LILALO, koje se od 2018. godine, priređuju u Loznici uoči Petrovdana, radi afirmisanja lilanja (paljenja snopića od mlade kore divlje trešnje ili breze), kao da su se na najbolji način spojile sa entuzijazmom turističkih novinara, koji su posvećeni afirmisanju dragocenih vrednosti turističkih destinacija, ne samo u Srbiji.

Energija koju su Loznici i svim dobitnicima nagrada darovali posvećenici razvoja turizma, turistički novinari i pisci u turizmu, okupljeni u FIJET Srbija, sigurno će doprineti boljim danima, kako u Banji Koviljači, tako i u drugim mestima u Srbiji i na Balkanu koja žele blagodeti od turizma.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi