Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pre osam godina utihnuo Radio Zrenjanin - Tišina na omiljenoj frekvenciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 12. 2023.

Autor: Ž. Balaban Izvor: Dnevnik.rs

Pre osam godina utihnuo Radio Zrenjanin - Tišina na omiljenoj frekvenciji

Pre osam godina, u decembru 2015, na frekvenciji 103,6 megaherca, program je prestao da emituje Radio Zrenjanin. Slušaoci iz Zrenjanina i okoline tog jutra su, umesto glasova omiljenih novinara, čuli tišinu.

Radio Zrenjanin je prestao da postoji zato što mu nadležno regulatorno telo, RATEL, nije produžilo dozvolu za emitovanje programa. Da li je zahtev za produženje uopšte i podnet – ne zna se ni danas.

Ono što se zna jeste da je ovo javno preduzeće u to vreme bilo predviđeno za privatizaciju. Prema zakonu, država, pa ni lokalna samouprava, nisu mogli biti vlasnici medija, bilo da su štampani ili elektronski. Tadašnje rukovodstvo radija nije na vreme dostavilo dokumentaciju Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, nadležnoj za prodaju, i samim tim postupak privatizacije nije ni pokrenut. Nekoliko meseci nakon isteka roka za privatizaciju, istekla je dozvola za emitovanje, da bi nakon prestanka emitovanja programa bio pokrenut postupak likvidacije ovog javnog preduzeća.

Tišina je najavila prestanak rada nekada ugledne medijske kuće, u kojoj je u poslednje vreme bilo zaposleno tridesetak radnika, a u tišini je i likvidirana. Nije imala vrednu imovinu, niti nekretnine, pa je postupak likvidacije bio jednostavan. Većina zaposlenih završila je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Radio Zrenjanin je emitovao program uživo od 6 časova ujutru do 22 sata. Program je emitovan na srpskom jeziku, a svakog dana na programu je bila i jednosatna emisija na mađarskom. Jedanput nedeljno emitovan je i jednočasovni program na slovačkom, rumunskom i romskom jeziku. U programskoj šemi našlo se mesta i za dečije emisije, emisije iz kulture, sporta, privrednog života, turizma… Posebno je zanimljivo što je Radio Zrenjanin redovno uživo prenosio sednice Skupštine grada Zrenjanina, pa su građani mogli da u direktnom prenosu čuju sve ono što u njihovo ime odlučuju izabrani predstavnici.

Inače, Radio Zrenjanin je osnovan 1979. godine i do 2005. je poslovao u zajedničkom preduzeću sa listom „Zrenjanin”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi